En dokumentation/dagbok/blogg om renovering av ett frontmannahus
Bör läsas nerifrån upp!

[Länk till inläggen från 2007]
[Länk till inläggen från 2009]


12.9 - 23.10 2008
Jaha - så flög 5-6 veckor förbi igen! Det har varit mycket jobbsökande och så förstås eländet med Sussu som konsumerat ork, tid och ansenliga ekonomiska resurser - mer om det på http://www.bloggen.fi/Sussudoggen

Vessan blev färdig för ett bra tag sedan:
 
Svårt att få allt med på en bild. Hur som helst är vi nöjda. Och budgeten höll! Vi kom till och med in litet under de budgeterade 1000 eurona!

Det har varit mycket jobb utomhus. Vi hade höst-talko i trädgården helgen 3-4.10. Talkot bestod av omstaplande av för tätt staplad ved (bättre torkning), litet räfsande och framförallt förberedandet av köksträdgården. Vi hade hyrt en jordfräs över helgen och till vår undsättning kom Uffe, Sarah och Johannes (och en förkyld Klara). Lördagen jobbades det hårt med hela skvadronen, men på söndagen reducerades manskapet till Uffe och undertecknad (Sussus fot blev infekterad så Anna måste föra henne till djurkliniken). Vi gjorde ändå ett ordentligt dagsverke på söndagen och fick marken vänd.

 
Fina insatser av samtliga inblandade (det var inte enbart undertecknad som fräste).
Efter talkohelgen fortsatte arbete med att jämna ut och stampa marken inför gräs-sådd och det fortsätter ännu. Bilder kommer då det är klart.
Förra helgen (17-18.10) hann vi jobba ute hela lördagen men på söndagen regnade det konstant, så vi hann inte få allt klart ute - istället började vi på inne.
I tur står alltså matsalen. Vi tömde alltså rummet och började riva skåp och tapet:

   
Möblerna åkte över till vardagsrummet

     
Rivare. Det är inget direkt stimulerande jobba att riva tapet, men man får se en hel del intressanta inredningstekniska tidsepoker.
Vi kom ganska långt på en dag. Största delen av tapeterna och skåpet kom ner.
Elen kunde vi inte riva eftersom den är dragen så att vi skulle tappat strömmen i vardagsrummet.


Skåpet borta. Golvet måste dock höjas och taket sänkas för att komma i nivå med de nuvarande ytorna.

På tisdag kom Palle, vår elektriker, och vi funderade och planerade. På onsdag kom han och fixade så vi kunde riva utan att tappa ström.
Medan jag väntade på att kunna riva ström fixade jag "gästsängen" och tv-hyllan uppe (5 plankbitar och litet bets):

 
Blev helt ok med tanke på den minimala insatsen! 

Igår byggde jag ett provisoriskt bord av staket och skåpvirket samt rev bort all el. Idag har jag rivit gipset från väggen som vetter mot köket samt rivit bort 4 lager tapet av muren:
   
Fortfarande litet tapet att riva och sedan ska dörren förstoras samt skåror för elsladdar fräsas i vägg-spånskivorna.

Tisdag 10.9 - Torsdag 12.9 2008
Tisdag. Målade dörren och dörrkarmen samt satte igång med fogandet. Det var lätt, men svårt att få riktigt snyggt. Nå, man lär så länge man lever! Dessutom tog det längre tid än väntat vilket i sin tur ledde till att fogmassan hann börja torka och blev grynig och svårbearbetad!

Onsdag
. Jag målade dörren en tredje gång och började plocka ihop bänken och handfatet. Jag konstaterade snabbt att det gamla stanklåset & avloppsrören inte passade samt att vattenrören var 15 cm för korta. Detta ledde till en rumba på dom lokala VVS-butikerna. Till sist fick jag rören och funka och kunde skruva fast bänken i väggen. Lampan hann jag också med samt på småtimmarna fick jag handtagen satta på skåpdörrarna - vilket var förvånansvärt besvärligt!

Torsdag
- silikondag. Konstigt att man aldrig lär sig att allting tar mycket längre än man räknar med. Jag satte silikon på alla nödvändiga ställen och det var en hel del. Alltså runt väggen och runt golvet och i skarvarna där golvkaklen kommer upp på väggen. Eftersom man inte är så expert på att kakla var dessa ställen inte så jämna. En massa målartejp, nerver och 4 h gick åt. Sedan limmade jag fast själva tronen och kämpade med att få låset på den gamla dörren att funka på något vettigt sätt. Vessan är nu kopplad, men silikonet som den är limmad med måste få torka ordentligt innan man bestiger tronen för ett första plenum!


Det ser litet konstigt ut med en nymålad dörr i en sketen gammal hall, men det är smällar man får ta då man remppar som en gud. :)

 
Svårt att fota så litet utrymme (i synnerhet då man har vattenskalle på 2 kubik). Men det börjar närma sig. Kvar är fläkten, litet el-arbete, en skruv i dörren och så förstås inredning (så att det blir litet mer hemtrevligare än en Kakola-cell :o)
 

25.8 - 9.9 2008
Vessan i mitten våningen stod i tur.
Den såg ju ut så här (väggarna var ju där förstås):

Gammal bild från väggbyggar-tider för ett år sedan!

Först var det tömning och bortmontering av handfat, spegelskåp & tron. Sedan revs plastskivan med tapet bort.
 
Restbitsbygge av rang, men jag ansåg det tillräckligt stadigt för att slå gips på. Konstiga rör & annat skräp avlägsnades och reglar byggdes för att stänga in avloppsröret till övre våningen, samt för att sänka taket en aning och dölja rör och andra fula saker. Jag fällde även in strömkablar till lampa och uttag i plankorna.

Sedan var det dags för gips - Anton kom ner en par dagar (27-29.8) och hjälpte mig sätta gips på golv, väggar och tak. Det var inte ett helt icke-besvärligt jobb, men vi lyckades.


Vanlig gips i taket och runt avloppet, EK-gips bakom handfatet (för att hålla för kaklen) och 6 mm remontgips på väggen med dörr.

Vi hade bestämt oss för att göra en grå vessa, men en ljus grå målfärg i taket och på 3 väggar, en kaklad vägg i grått och mörkgråa klinkers.
Det var lättare sagt än gjort att hitta dessa nyanser, men Tage på Raseborgs kakel var synnerligen hjälpsam och vi hittade vad vi sökte, även om det krävde två visiter till horsbäck samt en tripp till Åbo för att vi inte ville vänta ytterligare en vecka på kakel. På samma resa hämtade jag även handfat, kran och skåp från IKEA i Reso.
Tanken var att kaklandet skulle börja på fredag efter att jag kommit hem från Åbo med en inkallad Uffe som hjälp, men så blev inte fallet. Det blev sent och törsten och hungern låg i bakhåll, så det blev bara öl, grill & bastu.
På lördag (6.9) var det dock full arbetsdag!

Väggen kaklad!


Yours truly lägger klinkers!


Min pålitlige medhjälpare: Uffe "Platt-klyvaren" Skinnar!

Vi fick vägg och golv (sånär som på nedersta väggraden som man inte ska lägga på samma gång) klara på lördagen, men det blev sent. Middag kl 23.30, men det var det värt! Ölen och bastu smakade extra bra!

Enligt instruktionerna skulle massan torka 2 dygn, så söndagen gick åt till diverse trevliga sociala engagemang. Besök av Pino med familj samt en tripp in till Hesa för att träffa den nyaste, drygt 30 timmar gamla, medlemmen av Steniussläkten!

Måndag (idag - NU är jag i fatt!) kunde jag sätta sista raden vägg samt de halva klinkers vi bestämt oss för att ha på väggarna.
Plattsättningen är alltså klar.


Litet oputsat men det åtgärdas imorgon innan fogningen!


Det var inte så svårt som jag trodde att lägga klinker & kakel. Men utan vinkelslip med diamantklinga skulle det nog inte ha lyckats! Bara plattorna hålls på plats är jag mycket stolt!
Noteras kan att vi igen (precis som med övre våningen) hade nästan onödigt exakt antal kakel. Vägg-kaklen gick till och med jämt ut. Skulle en till ha misslyckats hade vi blivit tvugna att åka till åbo igen (eller vänta en vecka)!

Imorgon alltså fogning och på onsdag handfat, bytta, spegel och lampa! (och kanske till och med lister)
Skall försöka hålla bloggen litet mera uppdaterad nu så blir det inte så virrigt!
 

Sommaren 2008 (13.5 - 3.9)
Jahpp! Så ska man sammanfatta nästan 4 månader då! Uh! Here we go!

Slutet av Maj blev inte så effektiv vad husjobb beträffar, det gick till stor del åt till att avluta mina studier. Jag lämnade in Diplomarbetet sista maj, höll ingenjörsföredrag och skrev mognadsprov andra veckan i juni. Allt är nu godkänt och jag väntar på nästa faktultetsrådsmöte (typ 9.9) för att officiellt få pappren! Tack tack! *bugar*
Sussu var ju också ny i huset, så det tog sitt av fritiden men något litet hann vi nog med.

Maj:

Arbetet med bilplatsen fortsatte. Kurre kom med gruset och vi byggde väggar ner i marken för att hålla det på plats och hålla gräsmattan på avstånd. Sedan blev det krattande och utjämnande för hela slanten. Till sist sådde jag lite gräs på sluttningen ner till gräsmattan. Anna började också anlägga rabatter runt bilplatsen.
Vi rev också bort det gamla staketet mot Forsbyvägen och ersatte det med ett stängsel så att Sussu tryggt skall hållas på gården!
Jag hade lovat Lasse (vår granne) att jag skulle fälla granen och de andra småträden som barrade på och skuggade hans ingång, men eftersom jag inte hade tid (i och med slutarbetet) så sa jag på skoj att det var fritt fram för honom att komma in och fälla dem - vilket han gjorde nästa dag. Ett av dem fällde han på en ledning som går mellan våra tomter, men det visade sig vara en ledning utan uppgift som någon gång i tiden gått till en kiosk som funnits på andra sidan gatan.

Juni:

Torsdag innan midsommar var det ju avfärd till Tuhkaniemi för att spendera kommande 5 veckor där. Innan det hann vi dock med litet don. Luci satt i Åbo och hade tråkigt, så han kom och hjälpte till några dagar (11-13.7) innan han for vidare på jobb. Vi smällde upp ett insynsskydd mot grannen vid grillplatsen, påbörjade byggande av staket mot villavägen och körde otaliga gånger till avstjälpningsplatsen med ris, gammalt staket och annat skräp. I något skede hann jag också fixa till "uteköket" vilket innebar sättande av några stenar i vattenpass och odlande av gräsmatta.

Juli:

Semester. I princip hela Juli spenderade vi på Tuhkaniemi. Undertecknad hade keikka i Närpes  ungefär halvvägs genom semestern och kom således via Karis 2 varv, men då var det bara postlådetöming, blomvattning och gräsklippning som gällde.

Augusti:

Första projekten efter semestern var att få staketet klart samt i takt med det ökande regnet att ner regnvattensrör i marken för att leda bort vatten från källaren. Med staketbyggandet fick jag välbehövlig hjälp av Mr Lövdahl (30.7). Efter dessa projekt satte jag de sista listerna på övre våningen och fick därmed äntligen hela den våningen klar. I något skede rev jag även upp stubbar ur gräsmattan samt satsade en lördagsförmiddag på att bygga en spaljé. Anna fortsatte med rabatterna runt bilplatsen och övrigt trädgårdsarbete och planering av trädgården.

Sedan blev september och dags för toaletten i mittenvåningen. Men det tar jag i nästa post. Nu, litet bilder:


Vi lät trädgården komma upp helt av egen maskin och kollade litet vad som fanns. Här vallmo i den del som skall bli köksträdgård.


Jag har ju inte den blekaste aning om vad för buskage detta är, men det är bredvid trappan och ganska trevligt på våren!


En rhododendron av mäkta storlek har vi också på gården!


Här "matplatsen" och insynsskyddet vi smällde upp med Luci.


Här Spaljén jag fipplade till en lördag eftermiddag.


Här syns det "nya" området vi fick efter att ha kört 10+ års skogskompost till avstjälpningsplatsen (i olidligt många lass) längs med sommaren.


Såhär började det se ut i knutarna efter att jag grävt ner regnvattenrören. Mycket behändigare än att ha en massa fat som måste tömmas!

    
Staketet, som, även det, tog mycket längre än vi räknade med. Skulle man inte haft så trevliga grannar (som all vill stanna och prata med en staketbyggande man) så skulle vi varit klara mycket snabbare. Det var hur som helst värt att vänta på. Nu kan vi ha Sussu lös på gården utan problem!


Annas bilplats-rabatt av bl.a. vallmo flyttad från "köksträdgården".


Bilplatsen.


Borttagna stubbar och nysådda gräsmattsplättar efter Lasses trädfällning bredvid bilplatsen.

Updatering 12.5 2008
Det har hänt, dock inte så mycket i remppa-väg. Orsaken:
Sussu
Det har varit litet fullt upp med den nya familjemedlemmen. Fullt upp, men roligt! Läs mer om hennes bravader på www.bloggen.fi/sussudoggen

Vad huset beträffar så har det mest varit utomhusjobb. Trädgårdsarbete mest, men vi har också inhandlat utomhusmöblemang och gasgrill. Litet lyx alltså. Grillsäsongen inleddes den 24 april och har pågått intensivt sen dess! Bilder kommer sen bara jag kommer ihåg att ta.
Jag har också städat upp ena källarrummet och ställt upp mina trummor, men det har jag inte heller bilder av! Det är första gången sedan 1994 som jag har möjlighet att öva för mig själv så vem vet, kanske det bli trummis av mig ännu!

Det "största" som har hänt är påbörjandet av bilplatsbygget. Vi har beslutat att inte bygga garage. Dels är det mycket dyrt och dels har vintrarna blivit skrattretande. Dessutom har vi ju inga såna dyrgripar till bilar att de skulle kräva garage. Vi beslöt oss istället för att göra en "bilplats". Att jämna ut ett område på gården så att vi slipper ha bilarna på vägen. På tips av grannen ringde jag Kurre! Å Kurre visade sig vara helt suverän. Han kom med sin grävmaskin!

 
   
På 1,5 timme hade han rivit upp stubbarna, grävt fram stenarna och jämnat ut marken. Det var kaos!

Några dagar senare kom han igen. Denna gång med en mindre grävmaskin på flaket till en lastbil. Han körde ner grävmaskinen och lyfte upp stubbarna på flaket och körde bort dem. Han visste också vart man fick föra dem gratis - vilket antagligen räddade oss från en räkning på en knapp tusenlapp. (Stubbarna vägde 5-6000 kg och kostar i vanliga fall ~ca 170 € per ton). Sedan fortsatte han jämna ut marken och radade upp stenarna precis som vi instruerat honom.


Kurre in action.

Sedan beslöt vi att han skulle vänta en vecka så att vi hann jämna ut marken och fixa stenmuren innan han kommer med gruset. Eller egentligen är det inte grus utan "kivituhka" - stenmjöl. Det är riktigt finkornigt grus. Det lär ska bli riktigt hårt då det får lägga sig. Jag drömmer om att kunna lägga upp en korgbolls korg och eftersom asfalt är på tok för dyrt så hoppas jag på det här. Blir intressant att se.
Nu har vi fixat några kvällar och då ser det ut såhär:

   
Notera trappan på mittersta bilden :)

 
Notera obelisken! :)
Stenmuren är ju inte riktigt klar än, men de stora stenarna som man inte kan flytta för han är på plats! Resten av området är dock relativt bra utjämnat och nu borde det bara vara för Kurre att komma med en par lass grus!

Lördag 12.4 - Söndag 20.4 2008
Det har jobbats mest i trädgården. Vi förberedde inför vedtalkot med att såga upp resten av plankorna som kom ur rivningen och byggde ett vedlager av det gamla staketet! Sedan på lördagen kom gänget. Det blev effektivt värre. Det vi hann med var över all förväntan! Tack till Småttin, Klara, Freddy, Sarah, Johannes & Axe! Mäktig jobbinsats!
 
Talkojobbare

 
Vi kom en bit på vägen! Gården blev riktigt uppstädad!


Men en hel del blev det kvar för husbonn att klyva de kommande dagarna (veckorna)...

På söndagen fortsatte Anna ute medan undertecknad diskade undan efter gårdagens 3-rättersmiddag och började fixa igång datorn igen (den funkar nu igen!).
Sedan konstaterade jag, förutom att det sög att diska, att om jag inte nu satte in diskmaskinen så skulle det inte bli för i Juni. Sagt och gjort!

Gamla skåpet på väg bort!


Nya skåpet på plats (jag lyckades borra hålen och såga rätt på första försöket!)

Det är fint att ha diskmaskin! Tack till de snälla människorna för donationen!

Fredag 28.3 - Fredag 11.4 2008
Jaha, nu har det gått jättelänge igen. Jag har ganska fullt upp med mitt dipl omarbete så det inkräktar kraftigt på både renovering och bloggande. Det som hänt sedan senast är att våren kommit och att vi satt lister och satt lister och satt lister. Det tog 10 gånger den tid jag beräknat! Nu är det dock klart. Det är inte så mycket att säga så jag tänker bara lägga upp bilder och kommentera!

Nylackerad trappa. Den bör lackeras en gång till, men det får bli nästa gång vi åker i bort en vecka eller längre!


Vår! Anna fotade litet i trädgården den andra april!


Såhär ser alltså "TV-/gästrummet" ut nu då. Ingen tv ännu. Litet el-arbete (och kanske någon liten list) fattas ännu. Men snyggt blev det och nöjda är vi.


Korridoren och skåpet. Elfa skåpinredning för hela slanten (och de va int en helt liten slant, men smakar det så kostar det). Vi är (tror jag, eller åtminstone jag) nöjda med skåpet, även om det verkar hänga lågt så funkar det riktigt bra! Det fattas ännu belysning inne i skpet, men det borde komma nästa vecka.


Sovrummet. Det var svårt att möblera iom. de låga taken. För att "fylla" rummet bättre så lade vi sängen snett och det funkar faktiskt riktigt bra, fin utsikt då man vaknar. Litet krukväxter in bakom sängen och nya sänglampor så blir det säkert riktigt bra!


Anna softar i vår nya fåtölj. Vi ropade in ett par fåtöljer på huuto.net för en spottstyver (om man jämför med nypris). De är bekväma och och passar annars också in bra på vinden.


Våra trevlig lampor, som även de följer smakar och kostar principen!


Detaljer - sånt som man aldrig tänker på, men sedan blir helt besatt av då man ska göra eller ha gjort dem själv!

Nu kan det hända att det blir litet lugnare på bloggfronten - jag bör producera sisådär 60 sidor högt (ofta långt över mitt huvud) flygande akademisk text på en månad om det ska bli någon DI av mig innan sommaren.
Vi kommer dessutom att flytta jobbinsatserna utomhus. Nästa helg är det t.ex. vedtalko. Eftersom gården annars också är mera Annas domän så kanske jag lyckas övertala henne att fota och blogga istället!

Måndag 10.3 - Torsdag 27.3 2008
Veckan gick alltså åt till trapp-jobb. Efter hårdslipningen i helgen gicks allt genom en gång till först med vinkelslipen, sedan med slipmaskin och till sist med sandpapper. Efter det var det dags att betsa. Eftersom betsen enligt burken skall vara dammtorr på 6-7 h och helt torr på ett dygn (men vi visste att dessa i verkligheten var det dubbla) så kunde vi inte betsa hela trappan på en gång, annars skulle vi ju inte slippa till sängen (eller jobbet :) Det blev alltså varannat trappsteg en dag och resten nästa.

Piano

Lördagen var det tapetseringsdags. Tina och Joni hade kommit på besök på fredagen och efter en trevlig kväll så var det jobbdags!
Trots att tapetseringserfarenheten inte var den mesta i gänget så tapetserades det utan några som helst problem! Arbetsfördelningen var den att undertecknad satte glastegel i badrummet medan de andra tapetserade (Anna assisterade mig vid behov). T & J gjorde en kämpainsats men måste tyvärr åka innan det var klart så Anna och undertecknad fick nöjet av att avsluta tapetseringen. Då dåg det ut såhär:

Ganska trevligt - men listerna kommer onekligen att göra susen!

Då det var tapetserat började Anna förbereda för nästa gäster som skulle anlända samma kväll medan jag satte resten av glasteglet. Det blev också riktigt trevligt!

Titut!

söndag skulle vi alltså resa till slovenien så det var en del packande och rustande, men det sista som gjordes var att lacka trappan så att den skulle få torka hela veckan. (torktid 2-3 dagar)

Söndag - Söndag var det lyxliv. Vi läste, sov, latade oss och turistade, en aning. Onsdag - Torsdag blev det en liten tripp till västra slovenien och Italien. 10-15 grader och sol. Mycket trevligt.




Det var något av en chock att komma hem på natten till måndag. Det var 15 grader kallt och eftersom vi i vår visdom och miljövänlighet vridit ner värmen medan vi var borta (vi väntade oss inte -15) så var det 6-7 grader inomhus! Vårt plan var dessutom försenat, så då vi kom hem kl 02 på natten så fick vi lov att börja elda och värma innan vi kunde lägga oss.

måndag mätte vi lister, gjorde upp en budget för toalettrenoveringen samt planerade klädkåpet på vinden. Dessutom pysslade Anna litet utomhus och planerade trädgården.

Tisdag shoppade vi skåpinredning och plockade ihop den del av inredningen vi fick med hem, resten måste beställas och kommer nästa vecka. Jag tar bilder då.

Onsdag blev sen, så det blev inte mycket annat än tv-titt.

Torsdag var det list-shopping. Vi får besök an Anna & Antti i helgen - det blir listspikande för hela slanten!

Fredag 29.2 - Söndag 9.3 2008
Helgen var som sagt undertecknad i Vasa, men innan jag åkte så kom på fredagsmorgonen våra kaklörer för att limma fast handfatet och göra hålet för ventilen/fläkten i duschen. Efter litet borrande och någon tur på taket hittade vi rökkanalen och hålet blev gjort och handfatet fastlimmat, Sedan bar det av norrut.
Anna hade diverse program men hann ändå spackla och måla runt fläkthålet, måla sista varvet på väggarna runt skåpet och trappan samt måla om en del av taket som hade litet väl många fläckar på sig. Hon hann även shoppa en hel del inredningsgrejer samt skrapa några trappsteg.

Veckan var helt galen - vansinnigt fullt på jobbet (åbo-resor alla dagar) och diverse evenemang på kvällen. Dessutom kraschade min dator helt kapitalt och därför har inga updateringar kommit förrän nu. Jag hade hopp om att få den i skick men har ännu inte lyckats, This broadcast is brought to you by ACER laptops!
Anna har dock varit aktiv och städat flyttat saker i källaren nu då vi har två fräscha kallkällare till förfogande. Hon inredde även badrummet som nu är i fullt bruk. (På måndag morgon utförde jag en konstituerande tvagning av lekamen i den nya duschen! Mycket trevligt!) Hon har även skrapat några trappor. Själv hann jag inte så mycket, men på tisdag hann jag börja lägga golv vilket jag även fortsatte med på torsdag och fredag.

Ganska trevligt, om man får säga det själv!
På torsdagen satte vi även skåpdörrarna på plats! Nu börjar övre våningen ta form på riktigt!
    
Skåpdörrar och golv på plats. Nu har det alltså formats en korridor, men som tur är känns den inte alls trång - dessutom öppnar vårt sovrumm upp riktigt trevligt och känns större då man kommer ur en korridor.

Helgen hade igen en massa icke-remppa-relaterat vilket ledde till att vi bara han dona en dryg timme på lördag då vi satte isolering i vinds-fönstren, vilket omedelbart ledde till en temperaturhöjning i båda vindsrummen! På söndag återvände vi från Helsingfors vid halvtvå-tiden och beslöt oss för att ta oss an den inte så trevliga arbetsuppgiften med trapporna. Såhär såg trapporna alltså ut:



Detta är alltså en matta fastlimmad med en dråplig mängd lim och under den 3 lager färg av olika sort och årgång.
Att ge sig på detta med vilken som helst form av slip-verktyg går inte eftersom en (eller flera) av färgerna är gummiaktiga/klibbiga och förvandlar slipverkygets sträva yta till en slät och fin yta. Man bör alltså skrapa först. I början körde vi med en varmluftspistol men konstaterad att det även gick utan.

En skrapad trappa. Det tog ungefär en halvtimme per steg att skrapa. Det är 16 trappsteg.
Då det är skrapat kan man gå löst med slipen, i detta fall en rund sandpappersskiva på en vinkelslip. Detta är ett dammigt jobb. Och då jag säger dammigt menar jag DAMMIGT!

Med facit i hand borde vi kanske ha gjort detta i ett tidigare skede. Även fast vi hade trappan instängd mellan pressnningar så läckte det en hel del damm ut i resten av huset! Hur som helst så hade vi vid 21-snåret i princip hela trappan slipad en första gång.

Hela trappan bör dock ännu gås över åtminstone en gång till med finare papper på en mindre våldsam maskin som slipper till bättre i hörnen. Sedan är det bets och lack som gäller. Med litet flyt hinner vi få trappan klar innan vi åker till slovenien nästa söndag!

Tisdag 26.2 - torsdag 28.2 2008
Tisdag jobbade vi en hel del, men bara med "tråkiga" saker. Anna lackade balkarna i sovrummet ytterligare en gång och jag gipsade innerväggen i trappan färdigt samt målade badrummets ytterväggar andra gången. Jag målade också matkällargolven med en konstig epoxy-färg som skall andas och tåla fukt (det var t.o.m. litet fuktigt då jag målade, men det verkade ta fast bra i alla fall).

Onsdagen bestod av mer "tråkigt" jobb. Anna lackade sovrumsbalkarna igen och jag målade källargolven igen. Anna spacklade och slipade också trappans väggar. Det ända ens litet spännande denna dag var att jag gav mig på de hopplösa ställena mellan det gamla och nya golvet med vetonit. De flesta jag frågat om råd har tyckt att det här nog inte är en så bra idé, men jag beslöt mig testa i alla fall!
 
Det verkade gå ganska bra och redan några timmar efteråt kändes det mycket stadigt! Till höger nymålad källare.

Torsdag - mer tråkigt jobb. Jag slipade & grundmålade trappans innervägg och tak på förmiddagen och Anna målade trappans tak och alla utom ytterväggarna på kvällen. Nu är allt målat! Vi har dock beslutat ta taket ännu en gång i och med att vi fyllde i litet färg i taket där det missats och märkte att det var en viss nyansskillnad på denna sats färg!
I helgen åker jag till Vasa, så någon golvläggning blir det ej förrän nästa vecka. Anna ska på shoppingrunda i helgen (badrumssaker och kanske någon lampa). Sedan kanske hon eventuellt hinner ge sig på ett trappsteg eller två. (det finns 9 kvar att skrapa, 14 kvar att hårdslipa och 16 kvar att finslipa)
 

Torsdag 21.2 - Måndag 25.2 2008
Torsdagen förberedde vi inför helgens talko. Städning, mindre handlande och planerande. Besvikelse denna dag då de utlovade rörmokarna inte hade tid att komma! Elektrikern kom dock så badrummet blev elektrifierat! Fina saker!

Fredag kom rörmokarna, men så dåligt förberedda att de endast kunde jobba en dryg timme - sedan hade de inte de verktyg och eller delar som behövdes för att fortsätta. Som tur var kom de så långt att jag kunde stänga badrumsväggen och komma vidare på den fronten!
Annas förkylning hade under dagen kommit upp i full fart och hon kom sjuk hem från jobbet tidigt. Hon hann dock vila upp sig lite innan morbror Hasse kom på besök och talkogänget anlände. Jag hann under den tiden hämta det vi behövde från Rautia samt sätta upp gipsskivorna på badrummets utsida. Sedan blev dags att hämta flickorna från tåget och samtidigt storhandla käk inför helgen.
Innan bastun hann jag ännu spackla gipset jag satt upp. Resten av kvällen gick i det trevliga umgängets tecken!

Lördag blev en mycket effektiv dag. Anna och Sarah började med att tömma, tvätta och knacka murbruk i våra "potatiskällare". Nina slipade de två balkarna som inte slipats, Susanne slipade och spacklade norra väggen, Johannes bytte ut de plankor i golvet som blivit dåliga och undertecknad började lägga gips på trappans inre vägg. Sarah & Johannes måste tyvärr åka på tidig eftermiddag, men han ändå göra massor. Vid deras avfärd var golvet fixat (inklusive den "besvärliga" biten vid trappan) och källarna klara för målning! Vi andra käkade lunch och fortsatte. Efter lunch var vi också förstärkta av Helen och Klara (och Lotte & Berta förstås). Susanne hann slipa, spackla och måla norra väggen samt taket i trappan samt även slipa och spackla badrummets yttervägg. Nina hade redan för lunch fått slipningen klar och börjat betsa balkarna. Efter lunch flyttade hon över till sovrummet för betsning. Klara & Helen tag i målarverktyg och gick ner i källaren dit även Susanne flyttade sig då spacklet & målarfärgen torkade på vinden. Anna diskade och agerade barn och hundvakt. Undertecknad fortsatte slåss med gipset i trappan samt började testa metoder att få bort målarfärgen av trappstegen - en syssla som Helen senare tog sig an med brinnande entusiasm.
Det hände så mycket denna dag att det var omöjligt att hålla koll på allt, men det mesta tror jag mig ha fått med!

Kvällen avslutades med bastu, middag och annat trevligt!
   
Delar av talkogänget in action!


Söndag fortsatte jobbet. Källarrummen målades igen, grundfärg och ytterligare en slipning kom på badrumsväggen, balkarna lackades och trappor skrapades och slipades. Undertecknad var däckad (antagligen smittad eller på annat sätt insjuknad pga. av Anna :P). De andra jobbade dock hårt! Vi fick massor gjort! Tusen tack för en superb insats och välkommen åter!

Måndag fick äntligen rörmokarna badrummet färdigt (så när som på en fläkt) och undertecknad fick inviga tronen med ett urkundsplenum! Det satt fint! Rörmokarna fixade också nedre toaletten så att vi kan stänga golvet och börja fixa där. De satte också in "uttag" så att vi kan få en diskmaskin installerad - detta är dock ett litet större ingrepp eftersom skåpet under diskbänken måste bytas. Skåpet är beställt och finns att hämtas på Rautia, men vi prioriterar övre våningen nu först.

I jobbväg så lackade Anna balkar och skrapade trappor medan jag fortsatte sätta gipspusselbitarna i trappan och slipade och spacklade badrumsytterväggen.
Balkarna blev en hel del mörkare än vad vi räknat med, men efter den första förskräckelsen så är åtminstone undertecknad väldigt förtjust i dem!
 
Takbalks-action!

Badrummet börjar också ta sig riktigt fint!
 

I badrummet fattas alltså ännu en fläkt/ventil, en glaskakelvägg och fastlimmande av handfatet. Väggen tänkte vi försöka på själv, men de andra två ska vi höra oss för om våra kaklörer kan göra. Ventilen/fläkten var det tänkt att rörmokarna skulle göra, men det glömde de tydligen och att ta hit dem från Lojo kostar så vansinnigt mycket att det inte är värt det för ett så litet jobb.
  

Torsdag 15.2 - Onsdag 20.2 2008
Fredag - Söndag blev renoveringsfria dagar. En skön ledig helg med födelsedagsfirande, god mat och dryck! Vi anlände hem på söndag på tidig eftermiddag, men orkade ändå inte börja jobba - det var ju trots allt min födelsedag. Dessutom anlände Mr. Becker från Helsingfors och vi var alla litet slitna i kanten. Det blev alltså Pizza i Ekenäs och bastu efteråt!

Måndagen var det full fart igen! Kaklörerna kom och skulle fixa fogarna. Hans började slipa och spackla tak och väggar och jag satte upp den sista faneren (utom den ena biten för att underlätta för rör-gubbarna). Jag hade efter det tänkt återinstallera dörren, men märkte snart att den inte längre rymdes på plats. Det blev alltså ett brutalt funderande. Vi konstaterade att litet av kaklen måste bort för att få dörren på plats. Vi beslöt att jag kaklörerna tar med verktyg att kapa bort litet kakel och vägg skiva nästa dag samt att jag tills dess skulle ha byggt en konstruktion att höja tröskeln till rätt läge.
Medan jag käbblade med kaklörerna om detta hade Hans hunnit spackla taket och väggarna. Vi funderade en stund kring norra väggen (trapp-ytterväggen) och tog beslutet att inte lägga gips på utan försöka spackla, grundmåla och sedan tapetsera. Vi fortsatte alltså med att riva tapet och spackla den. Vi insåg också att elskåpet var omgivet av mindre asbestskivor som åkte ner och ut snabbt som fan. Tydligen har man varit rädd för att skåpet skall överhettas och orsaka brand!?

Då det var klart och vi konstaterat att spacklet var såpass tjockt att det måste torka över natt så var det enda kvar att göra skorstensmuren i badrummet. Den var ju målad, men vi var inte riktigt nöjda med kulören. Dessutom hade vi haft för bråttom då vi spacklat och målat den senast. Och inte nog med detta, kaklörerna hade dessutom varit tvungna att vattenspärra ytterligare en liten yta på muren. Vi slipade bort ojämnheterna och fixade till med spackel.
 
Badrummet med fogar och sista spacklet på muren.

 
Ny spacklad norrvägg x2 och bortrivna asbestplattor
.
   
Fanervägg med färg från rulltömning samt upphöjning för tröskel. Det blir en ordentlig nivåskillnad mellan rummen. Trots min professionella beräkning av golvhöjd då jag byggde stommen. Så går det då man är amatör!

tisdag kunde vi alltså måla. Dessutom skulle kaklörerna bli färdiga (så när som på 2 ränder silikon).
Hans började med att slipa. Kaklörerna skar bort ovanför dörren så att den skulle få plats. De hade dessutom med sig plåtluckan samt stöden för vår badrumsbänk. Jag började slåss med dörren medan de började borra hål för luckan och stöden. Då vi sedan hämtad skivan insåg vi att vi mätt FEL! Av någon HELT outgrundlig anledning hade vi mätt skivans bredd till 60 cm istället för 50. Detta innebar att stöden de hade låtit tillverka var för breda. Detta innebar alltså en tripp tillbaka till plåtslagaren för att korta av dem. Som tur var kom inget hål så långt ut att det skulle synas. Vi fick alltså efter mycket om och men både dörren och skivan på plats - dessutom drog de allt silikon utom det som kommer på muren (måste dras efter att målarfärgen torkat ordentlig). Hans hade medan hunnit slipa allt samt spackla norrväggen ytterligare en gång. Vi tänkte börja måla, men insåg att sandpappret lämnat ganska grova spår på spacklet. Vi drog slutsatsen att ju tjockare spackel desto finare sandpapper, 120 som vi använt var alltså för grovt, så det blev en tur till affären efter grovlek 180. Resultatet var genast bättre! Nu var det alltså bara att måla allt vad det gick. Vi grundmålade och målade alla väggar (utom norrväggen) och alla tak (utom i trappan). Då det var gjort slipade vi och målade badrumsmuren och -taket varefter dagen förklarades avslutad!

 
Nymålade vindstak och -väggar!

STILSTUDIE i takmålning


Badrummet börjar ta sig! Rörmokarna (och förhoppningsvis också elektrikern) kommer på torsdag och sedan fattas endast en väggstump av glastegel! Tack till Målar-Baron Becker för ytterligare en solid arbetsinsats!! Välkommen åter!

Onsdag blev vilodag. Faktorer som ledde till detta var bl.a. lång arbetsdag, förkylning, utmattning och en bortsprungen hund! Men, om allt vill sig, så kanske man efter diverse hantverkares visit imorgon kan ta sig ett ur-plenum i det nya badrummet!

 

Torsdag 14.2 2008
Torsdagen började med problem.
Golvkaklen vi hade köpt är ju stora (40 x 40 cm). Detta leder till att man inte kan göra lutningarna i duschhörnan med dem. Därför hade vi också köpt plattor som var likadana i storlek men var indelade av "skåror" i 4x12 st mindre rutor. Tanken var att dessa kunde skäras till mindre, 10 x 10 cm, bitar längs skårorna. Kaklörerna hade testat detta och konstaterat att det gick, MEN inte förrän igår kväll konstaterat att bitarna blev olika stora. De rutor som ligger ytterst är större vilket leder till ett kast på 5 mm på 10cm. Eftersom vi kör med 3 mm mellan kaklen är detta inte hanterbart. Man måste alltså skära bort de yttersta delarna. Kvar blir en platta som går att skära till 6 bitar á 10 x 10 cm. Katastrof på gång igen alltså.
Vi hade redan tidigare åkt runt i alla kakelbutiker i nejden för att hitta ett kakel i samma färg men i mindre plattor. Inget stod att hitta - inte ens något i närheten fanns. Jag hade även ringt Bauhaus och konstaterat att de inte heller hade något i samma färg men olika storlek. Nu var det alltså dags att elda igång hjärnan igen.
Det fanns alltså 7 plattor med små kakel ur vilka vi skulle få 6 per platta (42 in alles). För att täcka den knappa kvadratmetern skulle behövas i stil med 100 st.
Av de "vanliga" golvplattorna hade blivit 4 över. Dessa kunde man skära i 16 st. 10 x 10 cm bitar (64 in alles). Problemet här är att skärandet inte närmelsevis alltid går rätt då skillnaden i storlek bör vara minimal. Antalet misslyckade plattor blir alltså ganska stort. Det finns dock även restbitar av de redan lagda plattorna kvar ur vilka man får några bitar. Förhoppningsvis skulle man genom att blanda dessa två typer av plattor och göra ett kul mönster kunna få det att räcka till. Detta kändes som den enda vettiga lösningen men vi beslöt dock att vänta tills Anna kom hem så vi kunde fundera tillsammans. Golvet i duschen fick alltså flyttas fram med en dag och istället gjorde de resten av kaklet och spegeln.
   
Spegeln blev mycket lyckad. Det är svårt att få fångat bra på bild, men hela badrummet ser i vårt tycke mycket bra ut. Hålet ovanför golvbrunnen kommer att täckas av en specialbeställd plåt.
Anna kom hem och vi kom överens om att golvlösningen nog var den enda vettiga. Vi blev också allt osäkrare på färgen vi valt till muren. Den är aningen för gul så det lutar mot att vi väljer en ny som går aningen mer i grått. Färgkartorna är införskaffade för vidare begrundande.
Det blev inte heller ikväll mycket gjort, endast några fanerskivor sattes upp på spegelväggens baksida.

Det kan även nämnas att Sotaren kom på sitt årliga besök och putsade upp både eldstäder och oljepanna idag. Han konstaterade att pannan nog antagligen kommer att hålla "så länge man nu ännu får elda med olja" - vilket var en lättnad!
Imorgon sätter alltså kaklörerna sista plattorna, men för vår del så bär det av till åbo för ledig helg med diverse sociala schabrak - min födelsedag bl.a. Gamla gubben blir bara äldre!
Under helgen lär alltså bygget stå stilla, men nästa vecka blir det full fart igen. På tisdag ska kaklörerna bli klara och på torsdag kommer rörmokarna och gör sitt. Jag skall även försöka få elektrikern att komma och koppla upp badrummet. Dessutom kommer Målarmästare H. Becker från början av veckan och assisterar med resten av övre våningen! Framsteg att vänta alltså!
 

Fredag 8.2 - Onsdag 13.2 2008
Fredag blev igen lång dag och ingen gaist infann sig på kvällen, så det blev endast planerande av resten av helgen.

Lördagen kom vi igång ganska bra igen. Anna började bearbeta skorstensmuren i badrummet - spackling, slipning, rinse & repeat.
Själv tog jag mig an skåpet. Eftersom skåpdörrarna inte går längs hela längden på väggen så behövs en väggstump. Efter att ha studerat skåp-konstruktionen och tagit upp golvskenan för att få längden så smällde jag upp stommen till väggen medan Anna började skära till gipsskivor till den.
Medan Anna finjusterade och satte fast skivorna började jag försöka få övre skenan på plats. Det var ett smärre hades nog, efter som taket i förhållande till golvet inte var parallellt, vilket gjorde att för att bibehålla skåpdörrshöjd måste det bli snett någonstans. Vi beslöt att det syns minst om väggen står litet snett på golvet och körde på.

 
Annas första spackling & skenor och väggstump på plats.

Vi beslöt också att sätta små gipsremsor att täcka in skenan och kortsidan på väggen.
Resultat:

Det spacklades även och är ju aldrig så snyggt detta skede, men det blir nog bra bara det blir målat :)

Söndag bestod av mest av slipande spacklande och litet målande. Hela våningen spacklades för andra gången och garderoben fick sin första och muren sina två första grundmålningar. Utöver detta gjorde vi även bergullen till den sista fortfarande öppna väggen.
   
Bergull (det fattades ju givet vis en (1) skiva), grundmålad garderob och grundmålad mur.

Måndag var det dags för kakel, men eftersom kaklen ska in en liten bit över muren så var det bäst att måla muren i sin "rätta" färg åtminstone en gång under kaklen. Undertecknad fick alltså greppa penseln kl. 07.30 och skrida till verket - Anna hade skolning i Tammerfors så hon åkte redan vi 06-snåret.

Kaklörerna kom vi 08-tiden och vi började planera det hela. Det var enklare sagt än gjort. Vi hade på lördag hämtat en specialbeställd spegel att "sänka in" in i kaklen. Denna spegel är på millimetern lika stor som 2 x 4 kakel + mellanrum (100,9 cm x 80,3 cm) och blir givetvis snyggast om den kan sänkas in utan att halvera några kakel. Dessutom vill vi ha den mitt i rummet i linje med taklampan, handfatet och en golvbrunn. Så det blev ett infernaliskt funderande på hur att placera och varifrån att börja sätta kakelplattorna.

Då vi sedan började räkna kakel insåg vi att det inte fanns tillräckligt!! Vi har köpt 2 sorts kakel till badrummet. En mönstrad och en blank. Bakväggen (bakom wc:n) ska göras av dekorerade och resten av blanka. Vi kunde direkt räkna ut att det fans två (2 st) dekorerade kakel för få. Blanka kakel konstaterade vi, utan att räkna, att det fanns för litet av. Man kan lugnt säga att det kom både ett och annat utryck inte lämpat för publicering.
Dessutom hade vi köpt kaklen från Bauhaus i Esbo - inte världens smidigaste affär att ha att göra med. Jag ringde dock dit och fick som vanligt tala med någon som inte var född då jag var med och byggde mitt första badrum (och, nä, jag är inte så fruktansvärt gammal, jag bara råkade vara med och bygga ett badrum under pubertetens glada dagar). Budet var följande: "Om ni beställer innan onsdag så kommer det nästa måndag". Jag beställde alltså, varvid jag informerades om att man inte kunde beställa per telefon, utan måste vara på plats. Om man till detta tar i beaktande att Anna var i Tammerfors och jag för tillfället inte har något körkort så kan man föreställa sig hur vältaligt och elegant jag berättade åt denna yngling vad jag tyckte om deras system. Därefter avslutade jag samtalet och tog en funderare.
Datanörd som man är så slog jag in kakel-modellen på google och fick en träff på Laattapiste. Jag ringde dem. Det visade sig att Bauhaus tar lejonparten av sina kakelmodeller direkt av dem och dessutom att just dessa modeller var två av dem. Då jag till på köpet fick budet att det gick bra att köpa direkt av dem föddes en liten gnista hopp ända tills det att expediten kollade lagret - det fanns 17 kvadratmeter av den dekorativa men inget alls av den blanka. Nästa försändelse skulle anlända från Italien i slutet på februari. Jag fick igen tomhänt tacka för mig och be att återkomma.
Jag gick alltså upp igen och funderade med kaklörerna. Vi hade fastställt att det fanns 2 dekorerade kakel för litet men nu räknade vi även de blanka. Det visade sig att vi hade hade 120 och det behövdes 122 - detta dock om man inte räknade med de två lodräta kakelrader (8 kakel in alles) som ska komma där muren möter bakväggen.
Vi började alltså söka ställen att spara in kakel och lyckades spara in 3 genom att göra om fördelningen kring dörren. Nu var vi alltså nere i 119. Eftersom vi ändå måste köpa en hel låda á 15 dekorativa kakel till så beslöt vi hellre gör de två lodräta raderna av dessa än väntar 3 veckor på de blanka. Nu hade vi alltså en plan. Sedan då det till på köpet visade sig att kaklörerna påföljande dag skulle åka till Vanda för att hämta material föll allt på plats. Laattapistes butik ligger 3 km från den partihandel som var deras destination! De kunde alltså följande dag hämta de kakel som fattades!
Det var nu det blev spännande. Om mer än en platta misslyckades, gick sönder eller redan i lådan var trasig (som händer allt som oftast) så skulle alltså vårt badrum försenas med minst 3 veckor.
Proffs är proffs. Vid dagens ände hade inte ett enda kakel gått till spillo - tvärtom hade de till och med lyckats spara in några extra kakel!
   
Litet svårt att föreställa sig helheten med den fina gröna vattenspärren, men snart är även den intäckt. Längst till höger "hålet" för spegeln.

På kvällen var Anna som sagt i Tammerfors på skolning och undertecknad var så matt efter dagens strapatser att det blev sofflocket för hela slanten!

Tisdag blev en jättelång jobbdag för undertecknad och Anna återvände inte från skolningen före vid 20-snåret, så ingen ork för renovering fanns.
Kaklörerna hade dock vattenspärrat golvet.

Onsdag följde i tisdagens fotspår - lång dag och trötta husägare (som dock orkade inhandla en wc-stol), men kaklörerna gjorde sitt. Stora plattorna hade fåtts på plats.

Kameran ljuger litet här, golvet är mörkare än vad det ser ut på bilden.
Det verkar som om tidsplanen håller och i så fall kommer rörmokarna och kopplar vatten och installerar dusch, wc och handfatskran på tisdag! Tummarna upp för den saken!

 

Torsdag 7.2 2008
Inte mycket hände idag. Badrumsmgänget kom och vattenspärrade.

Tanken var att vi skulle göra en hel del del själv också, men vi började planera kommande månaderna och dit for flera timmar. Vi kunde konstatera att vi fram till augusti har en handfull lediga helger, samt att vi också så småningom måste börja tänka på garage. För att få börja bygga den 12 maj bör planerna lämnas in i början på mars. Antagligen blir det dock så att vi lämnar in i början på april och sparar byggandet till juli!
Sedan återstår frågan vad vi ska bygga... Och hur. Element eller icke element, nycklarna i handen eller eget bygge, storlek, placering etc.
Svåra beslut!
Kommande helg är dock ledig så månne inte vi ska hinna göra en hel del! 

Fredag 18.1 - Onsdag 6.2 2008
Jaha, så gick det nästan en månad igen. Det är tungt i Januari, så vi har inte jobbat så hårt, men litet framåt ha vi kommit.

Jag kommer inte ihåg vilka dagar vi har gjort vad, så det blir löpande text utan datum och dagar.

Efter senaste uppdateringen så fortsatte vi med att först sätta dörrkarmen på plats och sedan resten av fanerskivorna. Vi gjorde allt utom bak/utsidan på största väggen. Detta eftersom vi inte vet var spegeln kommer i badrummet vilket i sin tur gör att vi inte vet var lamporna på väggen kommer vilket igen betyder att vi inte vet var hålen för strömmen till dessa lampor ska komma igenom.
Direkt kaklet är på väggen kan vi borra hålen, dra genom sladdarna och stänga väggen även från utsidan.

Badrummet färdigt skivat. Som syns på andra bilden så var det en del hål att såga ut. Tidigare hade vi ju märkt att vi satt en regel 2 cm fel uppe så att den var ordentligt sned. Detta hade jag dock förträngt. Efter att vi satt nästan satt alla skivor märkte va HUR snett det var. Detta ledde till att vi rev ner skivorna igen och började göra nödlösningar. Det gick inte att flytta regeln utan att riva upp taket och polyuretanisolationen, så det blev en hel del uppfinnande. Detta tog oss 2 kvällar extra.

Efter denna blessyr och innan vi satte gipsen så hade vi dock litet avstressande skoj med varsin blyertspenna.
   
Här en liten del av våra mästerverk. Kontakta mig för flera porträtt! Om man vill köpa originalen så kan det bli litet knepigt.

Efter amatörkonstverkskalaset fortsatte allvaret.
Vi har bestämt oss för att anlita en firma som heter Sarepa Oy att göra vårt badrum (höja & fixa lutningar på golv, fixa fukt/vattenspärr och kakla & lägga klinkers). Firman består av ett synnerligen sympatiskt par i övre medelåldern. Deras erbjudande var inte billigast, men verkade mest realistiskt och sunt. Dessutom fick vi ett mycket bra intryck av dem. De verkade vara på samma våglängd och fattade vad vi är ute efter. Deras tidtabell tillät dem dock inte börja förrän i början på februari vilket gav oss riktigt passligt med tid att få badrummet så långt som behövdes innan deras ingrepp. Vad som fattades var alltså gipset och golvvärmen.

Vi satte alltså upp gips inne i badrummet. Detta så pass tråkigt att inga bilder togs.
Sedan var det dags för golvvärmen, vilket inte heller var spännande på något sätt, men några bilder måste jag ju ha att sätta ut här!

Ganska behändigt med en matta - läggandet tog ungefär en timme.

Badrumsproffsen kom första gången igår tisdag (5.2). Vi funderade en stund och sedan penslade hon "primer" på golvet och han höjde golvbrunnarna till rätt nivå med höjningsringar. Vi konstaterade att vi för att få rätt lutning till duschen måste få upp golvet ca. 2cm. Detta ledde till ett problem (vilket det var tur att vi märkte i detta skede) - dörren skulle inte gå upp!
Medan golvet torkade fick jag alltså riva loss dörrkarmen. Under denna tid mätte han med ett laservattenpass och märkte ut längs väggarna hur mycket golvet skulle höjas på varje ställe. Sedan satte det riktiga arbetet i gång. Hon blandade golvmassa på gården och han jämnade ut den i badrummet. Undertecknad fick äran att bära upp de dryga 400 kg massa som gick åt.
Resultatet blev dylikt:

Det fattas ännu en liten ytbehandling, men det är nog redan riktigt jämnt. Proffs är proffs. Det är dyrt, men nog blir det ju bra också.

Detta var alltså igår. Nästa besök skulle infalla på torsdag då det blir vattenspärr. Innan dess måste vi dock fixa några småsaker. Muren skulle slipas, och som syns på bilden ovan så är den tagen ikväll (onsdag) efter att Anna slipat muren. Vi fick, till vår milda förvåning, veta att den inte behöver vatten/fuktspärr - det räcker att man målar med rätt sorts färg.
De andra sysslorna bestod av att ta bort 4 cm vägg ovanför dörren och att lägga till 10 cm vägg vid luckan i väggen.

10 cm vägg till och 4 cm vägg bort.
Detta lyckades vi alltså med ikväll och imorgon kan de fortsätta. Planen är att väggkaklen ska börja komma upp på måndag.

Efter mycket funderande fram och tillbaka så har vi konstaterat att luckan (som alltså ska täcka in den s.k. jakotukki som fördelar vattnet i väggen) blir på badrums sidan och antagligen blir av plåt. Det blir intressant att se hur det lyckas.
Med litet flyt så borde vi alltså ha ett badrum om 2-3 veckor.

Andra småsaker som gått framåt är att vi spacklat allt i resten av övervåningen första gången samt att vi fick vår "balkbelysning" (3 spotlights per balk som lyser mot väggen) kopplad i sovrummet. Det blev synnerligen bra! Inga bilder dock - Anna sover :) Man måste komma på besök och se med egna ögon! 

Jag ska uppdatera oftare nu då det händer saker.
I och med att vi har andra som fixar med badrummet, vilket även inspirerar oss, så kan och kommer vi att jobba en hel del med resten av övre våningen nu kommande veckor.

Slutet hägrar! Sweet!!

    

Tisdag - Torsdag 1-17.1 2008
"Time flies like an arrow, fruit flies like a banana"
Nu har det gått nästan en månad sedan senaste uppdateringen här. Orsaken till att jag inte uppdaterat är att det inte hänt så mycket! Vi har låtit renoverandet vara och koncentrerat oss på andra väsentliga saker så som våra "riktiga" jobb (som märks på den ytterst torra inledningskomentaren/skämtet), vårt sociala liv och soffliggande.
Det som hänt sedan sista uppdateringen är följande:
Före jul byggde jag den översta laven i bastun och i mellandagarna resten.
På nyårsafton, medan nyårsbastun värmdes, byggde jag med assistans av mr. Öhman bastu-stereon - mycket lyckat.
Veckan efter utökade jag stereon med 2 högtalare till. Nu finns alltså högtalare både i bastun och omklädningsrummet. Själva spelaren är även den i omklädningsrummet. Bilder kanske kommer sen, om jag orkar.
En kväll i vecka ett sågade vi och monterade några fanerskivor till badrummet, men det är inte förrän ikväll, torsdag, som vi kommit igång ordentligt. Vi har tagit in några offerter på att vattenspärra och kakla badrummet, men inte bestämt oss ännu. Svindyrt är vad det är. Å andra sidan så är det ju ett moment som är viktigt att det görs bra. Dessutom börjar det bli "crunch-time" på mitt jobb, så det skulle ta löjligt länge innan det blev klart om vi gjorde det själv. Hur som helst - om vi tar in utomstående så har de, oberoende av vem vi tar, inte tid att komma förrän i februari, så vi har bra med tid på oss att få upp väggarna - vilket vi började på ikväll. I badrummet så kör vi med faner och gips. Orsakerna är många - stadigare väggar för kaklet (som väger en del), ljudisolering, lättare att hänga/fästa saker och så är reglarna i väggen med dörren endast 5 cm. Dubbla skivor gör väggen 10 cm tjock vilket är samma tjocklek som dörrkarmen.
 
Man fick en bättre bild av hur stora rummen blir direkt badrums hörnet blev klätt i skivor. Vi är helt nöjda.
Det är inte riktigt så snabbt att sätta upp skivor som man kanske kunde önska, dels är det en hel del finjusterande med att göra hål för uttag, golvvärme, brytare och termostater (vi blir dock bättre hela tiden) och dels så har vi, tyvärr, gjort en dundertabbe med en av reglarna - den kastar med 2 cm uppe vilket leder till att det blir ett förjävligt justerande innan vi har väggen tillräckligt rak för kakel, men det är väl priset man får betala då man e för snål för att ta in proffs och jobba :)

Som syns så har jag, i.o.m. det nya året, börjat på en ny sida. Den förra blev onödigt lång och tung laddad. Vill man dock ta sig en titt på den så finns länkar övers och nederst på sidan!

[Länk till inläggen från 2007]
[Länk till inläggen från 2009]