En dokumentation/dagbok/blogg om renovering av ett frontmannahus
Bör läsas nerifrån upp!

[Länk till inläggen från 2008]
[Länk till inläggen från 2009]


Måndag - Tisdag 17-18.12 2007
Fredag. Det lyckades! Jag satte resten av golvet, så städade vi och plockade ihop möblerna och sov första natten i vårt nya sovrum! Sängen var synnerligen skön!
¨ 
Ett nästan färdigt rum! (listor och elen fattas)

Vi städade också det andra rummet och inredde det för gäster.
 
Kanske inte så lyxigt, men bättre än att sova på golvet eller i vardagsrummet!

Instruktionsvideo för hur man monterar 2 nattduksbord! :)


Onsdag - Torsdag 19-20.12 2007
Onsdag inleddes med att slipa golvet och konstatera att mera massa behövdes för att få det jämt. Massan hade inte riktigt räckt dagen innan så det hela var inte riktigt så jämt som vi ville. Inget golvläggande idag alltså. Vi började med handelsrunda. Mer massa (husfix) och alla tapetseringsverktyg, inklusive tapetseringsbord i paff, inhandlades. Vi började måla väggarna och kunde konstatera att färgen var väldigt ljus. Mycket ljusare än vad vi tänkt oss. Vi kunde också konstatera att färgen inte var den samma som den vi pekat ut på färgkartan. Vi packade alltså ihop burken och åkte tillbaks till Rautia för att reklamera. Målarmästaren var inte på plats, så expediten kunde inte säga huruvida färgen var "tillräckligt" olika för att vi skulle kunna få returnera burken. Vi hade dock inte tid att vänta, så vi valde en ny färg från en annan karta och tillverkare. En litet mörkare denna gång.
Det gick snabbt att måla och direkt efter började vi tapetsera. Även det gick som en dans, det ända knepiga var att fönstret inte riktigt var fyrkantigt vilket ledde till att det blev en del mixtrande och fixande med småbitarna nedanför fönstret och runt batteriet. Då tapeten var på plats blandade vi till mer golvmassa och fixade till golvet. Högeffektiv dag med högeffektiv Becker! Hatten av för Hans! Välkommen åter!
   
Nöjda hantverkare, tapetbord i paff och Annas psykedeliska tapet!

Torsdag var ganska lång jobbdag, men efter hemkomsten började vi planera och räkna över laminatläggning. Vi han lägga en rad innan Klara, Freddy, Berta och den 10 dagar gamla damen kom på besök. Flickorna drog sig till nedre våningen och Freddy och undertecknad började lägga laminat på allvar. Efter kvällsvarden tog gästerna tillfället i akt då lilla damen sov och retirerade hem. Vi fortsatte på laminerandet med Anna. Ungefär en tredjedel var lagd då vi inte orkade längre. Men tidtabellen håller! Bilder imorgon, kanske!

Måndag - Tisdag 17-18.12 2007
Måndag slipade vi gårdagens spackel. Hans dök upp och drog på målarstassen och högg in och hjälpte till att spackla och slipa en aning. Vi grundmålade väggen som skall ha tapet.
Tisdag gick det framåt med stormsteg igen. Hans spacklade, slipade och grundmålade hela dagen medan Anna och undertecknad på sena eftermiddagen fyllde sopcontainern som på måndag kom till gården. På kvällen hjälpte jag Hans måla taket första gången. Eftersom grundfärgen täckt så bra ansåg vi ett lager räcke. Härmed är alltså taket i sovrummet färdigt. Väggarna var också färdiga för målning, men vi tog beslutet att slita upp den gamla golvmattan och förbereda golvet för laminat istället. Detta eftersom massan vi fyllde golvihåligheterna med behöver få tid att hårdna. Då vi slipat de värst ojämnheterna i massan vi lagt på golvet är alltså alla ytor klarar för behandling. Att måla väggen tar mindre än en timme, så vi hoppas imorgon kunna få åtminstone alla väggar klara (målade och tapetserade), men kanske också golvet lagt!! Rummet skulle alltså bli klart!! Vi ligger alltså ganska bra i tidtabell!
   
Färdigt tak, grundmålad vägg och "lappat" golv - klart för laminat!
 

Söndag 16.12 2007
Bara en kort uppdatering idag för att rapportera att tidtabellen håller sträck än så länge!
Väggarna på plats, städat och spacklat samt balkarna & stolparna slipade.

   
Städat och fint! Imorgon skall det slipas och antingen spacklas igen eller grundmålas!
 

Torsdag - Lördag 13-15.12 2007
Torsdag blev shoppingdag. Vi for till Bauhaus för att hämta kaklet vi beställt för en par veckor sedan. På samma gång tänkte vi se på en ny säng, matsalsbord och annat smått och gott som vi inte fick med oss på senaste resan. Vi kom hem med kaklet, en ny säng (som levereras nästa tisdag), badrumsspegel-lampor, badrumskran och tapeter till kortsidorna och trappan på vinden. Något bord hittade vi dessvärre inte. Tillräckligt med pengar gjorde vi av med ändå.
Då vi kom hem fick jag ett ryck och började bygga dörren till sovrummet. Det var en del funderande eftersom den inte rymdes som så utan måste kapas enligt takets lutning i övre vänstra hörnet. Det började bra, men sedan insåg jag att jag räknat/tänkt litet fel så jag gav upp för kvällen vid litet efter kl. 22. Då jag stod i köket och bredde kvällsmackan fick jag dock en uppenbarelse, vilket ledde till att jag med smörgåsarna i handen rusade upp och kunde konstatera att min uppenbarelse var genomförbar. Mellan tuggorna började jag på och var kvar på vinden tills dörrkarmen var på plats runt midnatt. Konstigt att man var trött i jobbet nästa dag.

Fredag var Tuhkaniemis styrelsemöte vilket betydde att Anna åkte till Hesa och undertecknad fick härja fritt hela kvällen. Det blev en mindre Rautia-resa (dörrhandtag, spikar, skruvar etc etc) och full fart på vinden. Jag sågade till dörren och satte den på plats. Då jag konstaterade att den satt så körde jag ett polyuretanrace. Jag satte dörrens karm på plats och fick äntligen även fönstrens karmar isolerade. Det var ganska kallt ute och det drog kraftigt runt fönstren innan uretanet (även om temperaturen i rummet låg på runt 20 grader). Jag använde resten av uretanet på andra ställen där jag kände drag. Det visade sig att min oro över att vinden skulle bli kall inte var befogad. Efter uretanet steg steg temperaturen på vinden till 27 grader! Jag satte även resten av väggen mot garderoben på plats. Mycket tillfredsställande :)


Ladies and Gentlemen, we have a wall AND a door!

Lördag var tänkt som gårdsstädardag. Det ligger drivor med skrot på gården och soptippen är öppen första och tredje lördagen i varje månad så vi tänkte hyra vagn och köra några lass. Som tur var hade jag onda aningar om soptippen, så jag beslutade mig åka via innan jag hämtade vagn. Mycket riktigt så var var stängd. Lördagsöppet endast vecka 12-37. Jasså jaha. Nå, vi beslöt att åka och kolla på bord och målfärg istället. Det blev en lyckad resa. Anna hade åkt via Masku och några andra möbelkedjor på vägen till hesa dagen innan och hittat några kandidater till bord, så vi var på väg till Masku, Sotka & co. för att syna dessa då vi kom att tänka på den lokala Karis Möbel. Det var tur, för där hittade vi ett kanonbord. Inhemskt och allt. Det var precis vad vi sökte, ett 6 personers bord som går att dra ut så att 10 sitter bekvämt. Tränger man lite så ryms 12 (kanske till och med 14). Smakar det så kostar det - och det smakade :) Eftersom vi inte har rum med bordet nu, så ska vi hämta det på fredag eller lördag då vi förhoppningsvis har flyttat upp!
Vi gjorde också ett lyckat besök på Rautia och valde ut väggfärgen samt fick med oss målar-redskap, grundfärg och lack hem.
Väl hemma så fortsatte jobbet på vinden. Vi fortsatte med de väggar som var kvar, men lyckade inte få upp riktigt alla ännu heller - fast vi höll på till 21-tiden.
 
Mera väggar.
Vi satte också dusch-ledningarna på plats eftersom det skulle bli svårt att få dem på plats om baksidan var stängd.

Dushrören i sin fanerskiva.

Det som ännu fattas i sovrummet är baksidan till duschväggen och väggen vid andra fönstret.

Problemet här är att det hela skall bli en enhetlig vägg, vilket inte är "så bara". Jag måste få den nya väggen höjd till samma millimeter som den gamla, som förstås är vind, ojämn och allmänt jävlig. Nåväl. Imorgon innan lunch skall väggarna vara på plats.

Det blir intressant att se om vi kan flytta in här om 6 dagar. Ledig tid kan man åtminstone inte räkna med tills dess om det skall lyckas... :)

För att se hur åt helvete det går så kan jag sätta upp planen här, så kan man skratta sedan då det skiter sig!
Söndag: Resten av väggarna, spackling och slipning av balk.
Måndag: Slipning och spackel, grundmålning åtminstone 1 men helst 2 ggr.
Tisdag: Målning 1 & golvbalksfixning & spackel
Onsdag: Målning 2 & kanske tapetsering
Torsdag: Tapetsering och kanske golvläggning
Fredag: Golvläggning och flytt.

Förutom detta så ska gården och kåken städas grundligt inför julfirarna som anländer på måndag. Ja, och så har man ju ett heltidsarbete! :)
Nå, om inte är klart så är det inte. Varmt är det ju å tak väggar och golv har man ju, så rummet är ju användbart som det är nu!

Fredag - Onsdag 7-12.12 2007
Fredag fortsatte vi med takskivor tills helgens ärade gäster och undsättning i form av Anna, Antti & Tsips anlände. Sedan blev det bastu, käk å annat skoj.

Lördag inleddes med att Antti & undertecknad åkte till Rautia för att inhandla ett 20-tal gipsskivor, spackel med tillbehör och annat trevligt. Brudarna blev hemma och städa så att vi sku ha någonstans att lägga allt. Det var regnigt, blåsigt å jävligt så in-roadandet av skivorna blev litet av en lustiger dans, främst tack vare regnskurarna, men snabbt gick det då vi kom igång. Jag returnerade kärran samt for på en glögginhandlarrunda och då jag återvände var arbetet redan i full gång. Takskivorna åkte upp så det bara dammade om det. Först hjälpte Antti mig få upp den sista skivan i badrummet och sedan fick igång ett fint system där flickorna skar, bar och placerade skivorna, undertecknad tog sig an fönster och Antti fungerade som en alternerande skruvdragare och fönsterinstallatör. Allt gick riktigt smidigt, fönstren var enklare än jag kunnat drömma om att installera. Annorna & Antti var supereffektiva och gick löst på väggarna då taket var klart. Då det var dags för bastu hade vi gått fram med stormsteg!
   
Badrumstaket klart, fönstren på plats (polyuretanet kommer senare) och tak och väggar klara under balken på östra sidan (skåpet & sovrummet) - vilken dag!

Söndagen var av någon konstig anledning litet slö i starten. Det var elektrikerdag, så undertecknad fungerade som elektrikerassistent medan "Husmor"-Anna byggde väggar, "Nästan Magister"-Anna läste på tent och Antti spacklade som en Gud :) Inte så intressanta bilder från söndagen. Tack till A&A för en suverän arbetsinsats!

Måndag började slutspurten. 11 kvällar och 2 dagar kvar till julhelgen. Då ska sovrummet vara beboeligt! Vi började planenligt och handlade IGEN. Dörrarna hade kommit så de skulle hämtas. På samma gånga handlade vi gipsskivor till resten av taket (det gamla taket). Dessa var s.k. "remontti"-skivor. Bara 65 mm tjocka och kan skruvas rakt på det gamla taket. Efter att vi burit in skivorna så började jag se på dörren till sovrummet medan Anna fortsatte med väggarna.


Vägg med "möjlighet" att ta sig in i sågspånsrummet. Vi beslöt att inte göra en lucka utan att istället skära och skruva skivorna så att man vid behov lätt slipper in.

 
Dörrbygge. Det ser snett ut på bilden, men beviset på motsatsen syns i lilla rutan. Golvet är givetvis snett just vid dörren. Lättare sagt än gjort, men jag tror jag fick karmen rak! Resten av dörren blir en annan dag.

Tisdag fick vi mera hjälp! Agnes dök upp som en räddande ängel och hjälpte oss med takskivorna. Det skulle ha gått att göra på två lurkar, men det skulle ha varit hopplöst mycket besvärligare och tagit mycket mycket längre. På 2-3 timmar hade vi upp 90% av taket! Jag satte även tröskeln till dörren medan kvällsvarden var i ugnen.
 
Övre delen av takets skivor på plats. Tröskeln på plats. Återstår att se om det kommer att funka. Det finns egentligen ingenting vettigt under att stöda tröskeln på, men efter litet trolleri med knäna (och med stora förhoppningar om polyuretanets förträfflighet) så kanske det kommer att funka!

Onsdag fipplade vi med de smådelar av taket som vi inte han göra på tisdagen. Tro det eller ej, men till och med taket ovanför trappan börjar ta form!

Börjar nästan se beboeligt ut!
8 kvällar & 2 dagar kvar - spännande. Imorgon blir det en utfärd till butikerna. Kakel ska hämtas, tapeter köpas och ev. möbler beställas. Det betyder 7 kvällar jobbtid kvar.
Uh!
 

Torsdag - Torsdag 29.11-6.12 2007
Torsdag-Söndag gick för min del i julfesternas och musicerandets tecken i åbo, medan Anna jobbade som galen på huset. Det var nästan så jag skämdes då jag kom hem. Inte nog med att hon satt glasullen klart, täckt in sågspånsrummet och lagt alla golvskivor. Hon hade även storstädat hela kåken.


Golv! Det blir litet fixande på vissa ställen där stödbalken blir för hög för att lägga golvskiva på (som syns på bilden) - måste hitta något tunnare att höja den och där det är riktigt lite köra med någon massa. Man borde kunna såga en planka snett på tjockleken... 

Måndag - Tisdag
var Anna i Tammerfors på skolning. Detta betydde "payback"-time. Trodde jag. Jag tänkte jobba som en oxe, men blev sjuk som en hund istället. På tisdagsmorgonen kunde jag inte svälja och firade denna fantastiska händelse med att hosta så jag spydde. Hurraa för flunssan! Den dagen for alltså till spillo. Anna kom hem sent från skolning så vi orkade inte annat slöa och vara nöjda över att ses igen.

Onsdag. Morgonen firades i stort sett på samma sätt som på tisdag. Jag kunde ändå inte hålla mig från att gå upp på vinden lite. Bara petade å småfixade litet här å där. Fixade bergull ovanför trappan och drog litet reglingar. Jag insåg nog snabbt att jag inte riktigt var i skick och slutade. Anna tog också en ledig kväll efter en tung arbetsdag och en misslyckad kakelhämtarutfärd.

Torsdag. Självständighetsdag! Hurraa för Finland 90! Jag mådde litet bättre och måste bara få göra något, så det blev takdags. Vi satte alltså takskivor.


Sovrummet med takskivor på plats på östra sidan (lätt som en plätt) och en liten del (1) av takskivorna på den västra. Att ha ett gammalt hus må vara charmigt, men enkelt är det fan inte.
Takskivorna vi lägger är vanliga 13mm tjocka gipsskivor. Måtten på skivorna är 260 cm x 120 cm. Det går inte att få upp dem genom fönstret så vi måste ta dem längs trappan. Efter en hel del ord som inte bör nämnas här så har vi lärt oss att den bredaste skiva som är 260 cm lång man får upp är litet under 100cm bred. Den längsta 120 cm breda skiva man får upp är igen 153 cm lång. Det betyder alltså att vi måste, även om skivorna kunde sättas upp hela, skära sönder dom i alla fall för att få upp dem. Antingen på längden eller bredden. Detta leder förstås till fulare tak och mera spacklande, skruvande, svärande etc. etc. Detta är dock inte det värsta. På västra sidan ska alla skivor vara i formen av en romb (jaa, jaa, jag vet att alla glömt sin lågstadiematte. En romb är en förskjuten rektangel - motstående sidor parallella men vinklarna ej 90 grader.). Takstolarna går alltså inte vinkelrätt mot stödbalken utan kastar med ungefär 4 cm per meter. Den ena skivan som syns på bilden tog närmar 2 timmar att få rätt och upp. Nå, det borde gå fortare nu då vi vet hur det ligger till (det tog 90 min att komma till insikt om romben).

Den stora händelsen denna dag var att vi gjorde badrumstaksisolationen klar. Vi hade en skiva för lite (special gipsskiva, Anselmi).

Fulisolation. Men eftersom vi inte gör någon lucka så måst vi göra det underifrån. Sista skivan ska alltså upp här. Imorgon.

Detta betyder alltså att isolation nu finns över allt. Fönstren skall bytas och den ena anselmi-skivan (med 3 cm polyuretan) skall upp ännu, men annars är det så isolerat det blir (om man bortser från gipset förstås, men det borde inte isolera så värst).

Vi beslöt oss för att testa. Vi satt 5 cm bergull på fönstren (som det annars blåser rakt igenom)

Igenmurat fönster.
Sedan vred vi upp värmen och väntade.


TADAA!
Denna bild är tagen kl 23.30 ikväll. Elementen är påskruvade fullt och pannan på normal värme. Med tanke på att det ännu kommer 4-500 w i golvet på badrummet så kommer vinden att värmas i samma takt som resten av huset! Vi är alltså synnerligen nöjda! Trappan är dock konstigt kall, men det är ett problem för en annan dag!       

Tisdag - Onsdag 27-28.11 2007
Tisdag var det takdags. Vips så hade vi upp gips/uretanskivorna i tv-hörnan.

Ja, jag vet att man inte ska sätta skivor så att man får 4 hörn bredvid varandra, men då det annars blir över en halvmeter spill per skiva, som kostar 50 euro, så vippas den regeln ut genom fönstret.
Vi gjorde också sneda taket i badrummet.
 
Det börjar tamejfan likna ett tak!

Onsdag byggde jag väggen mellan garderob & sovrum, fixade sista badrumsreglingen, sänkte taket 5 cm och flyttade Karis 50 meter norrut (eller väntas nu...). Sedan åkte jag och handlade golvskivorna, glasullen och litet virke till. Då Anna kom hem bar vi upp golvskivorna (urk) och satte glasull.

 
Sänkt tak & sänkt tak med 15 cm glasull

Nu blir det litet semester för undertecknad - spelning & julfest(er) i åbo - medan Anna valt att slita vidare, hon tänker lägga in golvskivorna i helgen. Det blir spännande att komma hem och se hur hon lyckats!

 

Tisdag - Måndag 21-26.11 2007
Tisdagen var igen en stor trädfällardag. Jag väcktes av att "Fortumgubbarna" ville komma in och stänga av strömmen litet efter åtta. Sedan gick det undan. Det var 5 tallar och en gran som skulle fällas medan ledningen var nere. En dryg timme senare var träden nere och ledningen uppe igen!
   
 
Träden skulle fällas snett över vägen, så vi fick lov att spärra av den, men eftersom det var så kort tid blev det inga problem. Två (eller tre) tallar var färdigt kvistade och toppen avskurna på så dom var det bara att fälla (bild 2). Granen fälldes och kvistades med väldig fart (bild 3). Sedan återstod det 3 träd. Ett som det diskuterades om det skulle rymmas och sedan fälldes som så. Kanske inte det bästa beslutet. Det var ca 30 cm för långt så det landade på ledningarna (tyvärr inga bilder på det), som turligt nog inte gick av. Skulle trädet varit 30 cm längre så skulle det ha blivit riktigt intressant.
Sedan var det dags för det knepigaste trädet (bild 4). Det var för långt så det måste kapas i toppen innan fällning. Det är som sagt roligt att se då proffsen gör sitt jobb. Se video här. Sedan återstod en tall, även den färdigt kvistad så den fälldes rakt av. Video här. Sedan satte fortumgubbarna upp ledningen igen. Ett mycket bra tips fick jag av en av fortumkillarna: el-stolparna och ledningarna längs gatan är i ganska dåligt skick och man håller annars också på att byta ut och dra om i dessa trakter, så han rekommenderade att vi väntar med att gräva ner ledningen (som vi tänkt göra). Då de nya stolparna/ledningarna kommer, så gör Fortum det åt oss gratis!

På kvällen kom elektrikern och gjorde resten av jobbet som behövs innan väggarna är på plats. Vi planerade även rör för antenn- och parabolkablar samt datakablar.

onsdag fortsatte den eländiga vindskivsläggningen.

Torsdag - fick vi äntligen vindskivorna klara. Vi drog också rören för antennkablarna i golvet.

Fredag - fick vi glesa brädfodringen klar. Jobbade även på väggen mellan garderoben & sovrummet samt andra små manövrar angående väggarna. Vi skrev även inköpslista inför den stora shoppinglördagen.

Lördag "tokhandlade" vi. Bauhaus öppnade i Esbo så vi spenderade över 3 timmar och i stil med 1300 eurodollar där. Vi fick också med oss en hel del saker hem: Kakel & klinkers, badrumsbänk, dusch, glaskakel, 5 armaturer, värmeelement, skruvdragare, energilampor och säkert en hel del till som jag glömmer nu. Vi hittade inget golv eller handfat på Bauhaus, så vi stannade på K-Rauta i Kyrkslätt och bytte 700 Evert mot 54 m2 golv och ett snyggt handfat. Och ytterligare en armatur. Jag kan oskojat säga att vi inte skulle ha fått med oss ens en mjölkliter till i bilen på vägen hem! Bra att veta att Annas nya bil klarar en dylik monsterlast utan att haverera. Intressant var också brandalarmet som gick på Bauhaus. Alla blev utslängda en kvart mitt i allt. Annan kul grej var att vi sprang på min kusin Kati å hennes Magnus som även de var ute efter renoveringstillbehör för badrum. Först råkades vi på Bauhaus och sedan råkade vi lunchade på samma ställe - kul med litet kända ansikten i vansinnesrusningen!

 
En våning golv. Laminat till vänster & klinkers till höger. Kaklet kommer först på måndag.

Vi kom hem vid 18-tiden och hade burit in allt runt 19 tiden, så kvällen var inte slut. Det var bara att riva på arbetskläderna och loma upp på vinden. Vi började jobba med finnfoamen/styrofoamen/solimateen/polystyrenen (alla kallar den olika). Klottigt värre. Skivorna skulle alltså sågas till så att det blev 1 cm mellanrum till takstolarna på båda sidor om skivan. Sedan skulle skivan kilas fast med små bitar styrofoam och sedan skulle fogskum (polyuretan) sprutas in i springorna och mellan skivorna. Även detta var ett riktigt skitjobb, men även på detta blev vi bättre och bättre. Det hade just börjat gå riktigt bra då vi blev klara. Eftersom det var 8 cm mellanrum kvar efter vindskivorna och det inte fanns någon 80 mm tjock styrofoam, så måste vi alltså lägga två lager 5 cm + 3 cm. På lördagen hann vi lägga en tredjedel av det första (50mm) lagret.

Söndag - mer isolering. Bortsett från 2 pauser för att åka till kodin tavaratalo och köpa mera fogskum så satte vi skivor hela dagen. Kvar blev 30 % av det andra lagret.  

Måndag - resten av styrofoamskivorna på plats, städning, en sista bit vindskiva, antennrören på sin slutgiltiga plats och litet väggplanering.

 
Före och efter städning.


Badrumstaket


Glesa brädfodringen klar även på andra sidan.


Sista vindskivan på plats


Undertecknad som funderar på hur i h-e man skall få en dörr att hållas på plats då det ända som finns under den är ett hål och sågspån.

 

Fredag - Måndag 16-20.11 2007
Fredag började vi lägga vindskyddsskivor. Som jag tidigare konstaterat så tror man alltid då man gjort något otrevligt jobb att det är det värsta i denna renovering. Men det dyker alltid upp ett värre! :) Det här var jobbigt. Skivan skall alltså vara så tät som möjligt och var just av sådan konsistens att den var obekväm att skära och smulig att såga. Skivan ska in mellan takstolarna och spikas i brädfodringen som håller uppe plåttaket. Inga två av takstolarna är på samma avstånd från varandra. Inga av takstolarna är heller parallella med varandra. Detta innebar alltså att alla bitar måste special sågas/skäras enkom. Sedan då man äntligen lyckats få skivan rätt form och intvingad på plats (notera att detta jobb sker under ett snett tak som är mellan 60 och 140 cm högt). Så ska den spikas med 25 millis filtspik. 25 milli e precis en tummbredd vilket gör spiken hopplös att hålla i och slå på utan att varannan gång träffa tummen eller resten av handen (som man givetvis inte kan ha någon handske på om man ska få grepp om spiken). Det finns totalt 18 hela takstolsmellanrum samt taket i badrummet som ska fyllas. Denna fredag gjorde vi 4 mellanrum.


Vindskyddet på plats.

Lördag var det dags att förbereda för elektrikern som skulle komma nästa dag. Badrumsväggarna skulle alltså reglas. Jag hade kameran på några timmar, så jag behöver inte förklara desto mera - här syns vad vi gjorde!

Söndag var elektrikern på plats. Vi funderade och assisterade honom en hel del men kunde också samtidigt brottas upp mer vindskydd. Vi fick badrumstaket och 4 mellanrum gjorda. På söndag kväll såg det alltså ut såhär:

   
 
En del fick vi alltså gjort denna helg. Men vi insåg också hur mycket jobb det är kvar! Och bara 17 vardagskvällar och 4 helger till jul!!

Måndag -  4 mellanrum till fyllda med vindskydd. 5 kvar.

 

Tisdag - Torsdag 13-15.11 2007
Tisdag gick kvällen åt till att vi köpte vi ny bil åt Anna. Opeln fick ge vika för ytterligare en Nissan Primera.


2001 årsmodell med 118 000 km på mätaren. Den borde alltså tjäna oss väl i många år framöver! Vi är mycket nöjda hittills åtminstone.

Onsdag var som vanligt en sen dag, så det blev bara att sätta in resten av bergullen på andra sidan samt förbereda morgondagens balkbygge.

Torsdag var det alltså dags för byte av balk på andra sidan vinden. Fredi kom å hjälpte till - balkbygget behöver man nästan vara tre personer för. Två som håller i och en som inspekterar och ritar. Efter 3 timmars arbete såg det ut så här:

   
En balk fattas ännu, men det är inte så många ton snö på taket så det lär nog hålla tills vi får dit den imorgon.
Elektrikern ska komma i helgen så det blir att jobba som fan imorgon för att få badrummet inhägnat.
Mer efter helgen!

Fredag - Måndag 9-12.11 2007
Fredag blev inte så aktiv. Jag var förkyld och eländig, så så värst motiverad var man inte. Vi byggde en del på väggarna som kommer runt sågspånsrummet mot tv-hörnan. Mina föräldrar kom också på besök över helgen, så det blev bastu och mat!

Lördag var det tänkt att vi skulle avverka ved och riva skjulet på gården så att trädfällaren skulle slippa och fälla vidare. Det var aningen rått och ruskigt på morgonen, så vi beslöt att göra en handelsresa först. Det blev bara virke denna gång. Ganska så mycket sådant. Efter att vi hissat in det genom fönstret på övre våningen så konstaterade vi att vädret nog var helt ok (med tanke på årstiden) så vi körde i gång med att riva, städa och såga. Farsgubben och undan tecknad gick löst på skjulet medan morsan och Anna städade och sorterade plankhögen. Då vi hållit på en liten stund kom också Fredi med motorsågen och började avverka plankhögen med damerna som assistenter. Vi rev skjulet. Efter en lyxig lunch bestående av Klaras suveräna paj och rökt lax tillredd och hämtad från marvägen så konstaterad vi att det regnade, men fortsatte i alla fall en dryg timme. Skjulet blev alltså rivet och en hel del ved blev tillsågad. Både far & son lyckades stiga på varsin spik, så det var en hel del haltande på kvällen. Undertecknad haltar ännu, men som konstaterades - "Tekevälle sattuu", det är smällar man får ta. Kvällen tillbringades med bastu, morsans korvsås (per sonens önskemål) och lämpliga drycker!
Tack för hjälpen & sällskapet till Mor & Far samt Klara å Fredi.

Söndag var det dags att börja sätta sprätt på virket inskaffat dagen innan. Vi gjorde tv-hörnet klart för skivor samt fick väggarna mot sågspåns högen reglade.
 
Golvet uppfyllt med sågspån - så man inte ser hur mycket jobb som gjorts under ytan.
Sedan flyttade vi till andra sidan (sovrummet) och började bygga upp golvet där.

Måndag
borde väl rimligtvis ha varit vilodag, men julen är inte så långt borta, det kliade i fingrarna och vi ville få klart det vi höll på med dagen innan så vi drog på arbetskläderna i alla fall! Vi skruvade upp och rättade till 2 battingar som kommit fel dagen innan. Sedan byggde vi sovrummets vägg mot sågspåns-rummet.
   
Vi kom nästan lika långt på denna sidan som vi är på andra. Vi hade inte riktigt tillräckligt med bräder för den glesa brädfodringen. Och så fattas ju isoleringen förstås, men det är inga stora saker. En timme till så borde denna del vara klar för el & skivor.
Näst i tur är koolandet (eller "skålningen" som jag hörde en hantverkare säga) av resten av badrummet, samt balkbyte, golvstoms-bygge och väggisolering på andra sidan. Med litet flyt ska vi vara klara för elektrikern i början av nästa vecka! 

Inga bilder utifrån tyvärr, det har varit så ruskigt och äckligt att jag inte vågat mig ut och fota. Dessutom är det inte så mycket att se - jag fotar nästa gång trädkillen varit här!

Måndag - Torsdag 5-8.11 2007
Måndag Blev ledig dag.

Tisdag var det Kent-konsert för min del, så allt jag gjorde var att fixa litet med ventilationsröret i badrumsgolvet så att Anna kunde skruva det första lagret gipsskivor på plats.

Onsdag var vi sena ur jobbet igen. Elmontören kom på första planerings besök och det tog ganska länge så det blev inte så mycket konkret gjort. Vi planerade förstås all el, så det var ett framsteg. Vi fick dessutom en hel del tips och råd av elektrikern också. Det ända vi orkade göra efter att han åkt var att bestämma oss för dimensionerna på skåpdörrarna - även de ett framsteg :)
Denna dag var även trädfällarens första dag. Det var dock så mörkt då vi kom hem att det inte var någon idé att fota. Men en skillnad märkte man även i mörkret.

Torsdag fortsatte vi med badrumsgolvet och lade på andra lagret gips. Vi fick allt sågat å satt på plats men våra gipsskruvar var för korta, så det blir fastskruvat en annan dag. Vi började även bygga golvet där "TV-rummet" ska komma och hann stöda upp hälften. Nu då vi tagit beslutet, kommit igång och underfund med det så bör det inte ta så länge att få det på plats. Innan vi började på idag så flyttade jag också telefonuttaget till bredvid elskåpet. Vi lär ju inte skaffa någon fast telefon, så det är lika bra att ha alla modem och grejer vid elskåpet. Medan jag gjorde det började Anna lägga bergull i väggarna. Många saker på hälft just nu alltså. Inget dramatiskt har hänt utseendemässigt, så jag orkade inte fota. På gården har det däremot hänt. Trädfällaren var på plats och städade upp gårdagens fällning genom att stapla stockar och ris samt ta hem massa-ved. Jag tog ner staketet så att han skulle ha någonstans att ställa ner massaveden - dessutom så ska vissa träd fällas snett över vägen, så det måste bort i alla fall! 11 träd fälld så här långt. Här är bilder från i morse:

   


   

Sedan så satte jag kameran på snabbfilm då de fällde träd, jag måste erkänna att det är fascinerande att se på då någon som kan sitt jobb gör det!

Video 1 Video 2

I helgen kommer morsan och farsan hit och då är det trädgårdsjobb som gäller. Vi måste få ner skjulet samt bort plankhögen så att trädfällarna kan fortsätta sitt jobb nästa vecka!
 

Torsdag - Söndag 1-4.11 2007
Torsdag blev den stora handeldagen. Rautia hade fått sin nya kärra i bruk och vi fyllde den ganska så bra. Det blev en dyr resa, dels iom att vi köpte en hel del virke till ombyggnaden av takstöden men främst för att vi köpte solimate/finnfoam/uretan och svindyra specialskivor (SPU-Anselmi) som har polyuretan på ena sidan och gips på andra. Då vi såg prislappen så frångick vi direkt tanken på att använda detta material i hela övre våningen och beslöt oss istället för att kompromissa och sänka taket ~5 cm på yttre sidan av balkarna på sovrums-sidan istället för att köpa dessa svindyra skivor. I badrummet och "gäst/tv-rummet" kör vi dock på detta eftersom varje cm räknas.
Vi hann alltså inte mycket mera än att handla och roada grejer denna dag.

Fredagen blev för min egen del inte så aktiv eftersom jag kom sent från jobbet och dessutom måste å storhandla i och med att lördagen var helg och dr Smått var på väg på besök nästa dag. Anna hann dock förbereda morgondagens balk-bygge genom att knacka bort de brädstumpar som vi inte fick bort från de före detta innerväggarna (alltså samma problem som i nedre våningens vessa - brädorna spikade inne i väggen). Vi hann också jämna, sänka och förlänga den batting som går parallellt under den stödande balken på badrumssidan.
Det mest spännande på fredag var att vi beslöt oss för att elda för första gången i öppna spisen. Det är ju 2 veckor sedan den blev färdigmurad och enligt "instruktionerna" så skulle det ta 1-3 veckor för den att torka. Snabbare om man hade en lampa i den (så att luften rör på sig) vilket vi har haft. Man kunde alltså testa genom att göra en liten brasa och kolla om det kom kondensvatten i sotluckorna - om inte så var den torr. Sagt och gjort - första brasan igång.


Snyggt, va?
Enligt instruktionerna skall man tända brasan ovanifrån så smutsar man minst. Det funkade faktiskt! Och ingen kondens, så det är bara att elda nu framöver. Det var mycket trevligt med en brasa i vardagsrummet!

Lördag började med att vi konstaterade att det snöade. Typiskt. Vi skulle byta stödande konstruktioner i taket, konstruktioner som är där ifall det blir snö på taket. Vi hade dessutom igår tagit bort en del av dem tillfälligt för att kunna bygga nya idag. Det var bara att hålla tummarna att det skulle hålla.
Efter frukost gick Anna upp och städa och jag bar in ved och fixade litet på gården. Sedan var det dags att hämta Dr. Smått som lovat komma på lördags-talko, bärs och bastu!
Då doktorn anlänt och gått husesyn så var det dags att ge sig på balkarna.
Byggnadsplaneraren/ingenjören hade ringt på torsdagen och berättat vad han kommit fram till i sina beräkningar. Om vi bytte ut den nuvarande vågräta 2x4 balken (50 x 100 mm) mot en dubbel 2x6 balk (totalt 100 x 150 mm) så räckte det med ett lodrätt 100 x 100 mm stöd per 2,5 meter. Detta betyder alltså att vi inte behöver någon pelare mellan badrummet och väggen. På sovrumssidan måste vi dock ha ett stöd per sida.

 
"Före" - Här är den gamla balken. Inte så värst stadigt. Den var spikad som fan dock - det var ett genuint jävelskap att få loss den utan att riva sönder takstolarna.

Det var bra att vara tre stycken i detta moment. Den ny balken var ju inte helt lätt, så det krävdes 2 att hålla den uppe, medan den tredje kunde rita och kolla.
Vi beslöt att låta den främre av 2x6orna vara hel, precis som den gamla balken. Men för att inte den bakre balken skulle komma lägre ner så fällde vi in takstolarna i den (och ja, ingenjören sa att det var ok).
Eftersom takstolarna var på godtyckliga avstånd från varandra, på olika höjd och olika breda, så var infällningsmomentet det som tog överlägset längst. Lyft upp, rita, ta ner, såga, ta med stämjärnet, lyft upp och kolla var det "skaver" - och börja om. Denna arbetsordning upprepades antagligen 30 ggr under denna dag.
Sedan då balkarna passade så limmade och skruvade vi dem, lyfte upp igen, justerade med vattenpasset och mätte hur höga stöden/pelarna skulle vara.
Balken i sovrummet måste dessutom fällas in i det stöd som redan fanns mot ytterväggen, vilket var ett fipplande av rang även det. Intressant var också att den gamla balken vid badrumssidans yttervägg hängde i luften - vilket var orsaken till att vi kvällen innan förlängde stödet/battingen under.
 
"Efter" - Balken på plats med 3 stöd. Det kommer ytterligare 2 reglar/koolingar inne i badrumsväggen som också stöder, även om de tre som syns på bilden är mer än tillräckligt.
 

Balken infälld i ytterväggen


Badrumssidan - som syns kommer inga stöd att synas då väggarna en gång är på plats.


Sovrumssidan - En pelare syns. Vi köpte snyggare virke till de synliga pelarna, men kommer antagligen att slipa och måla eller betsa dem - det beror litet på de övriga ytorna och vad vi gör med balken.

Efter denna insats så var det bastubad, öl och tortillas på menyn. Eftersom första snön fallit beslöt vi oss för att "rulla" i den. Fast det inte var så mycket snö. Och skare. Aj som fan.

Intelligent värre. 500 studieveckor at work.

Söndag sket sig litet. Jag hade missbedömt antalet skruvar vi hade kvar och hade därför inte handlat mera i torsdags. Vi kunde alltså inte börja sätt upp väggreglarna/koolingarna för badrummet. Istället så byggde jag en vedställning till källaren medan Anna städade vinden så att vi skulle få utrymme att förvara och bearbeta gipsskivor och isolering där. Vi bar in all ved från gården och började sedan bära upp skivor och isolering från källaren till vinden. Inget kul jobb. Vi lärde oss att 240 x 90 är den största skiva man kan få upp hel.
Eftersom dagen var långtifrån slut så beslöt vi oss för att ge oss på första gipslagret på golvet.
Vi började med att fylla med sågspån - trevligt att få göra den vägen för omväxlings skull.


Golvet klart för skivor.

Efter en hel del mätande, sökande efter runda föremål med rätt diameter att rita runt, en del sågande och en redig dos gipsdamm så var lager 1 på plats.

Gipslager 1 på plats.

   
Duschgolvbrunn, golvbrunn under handfatet och wc-avloppet.

Eftersom jag inte hade den laasti/massa som ska in mellan skivlagren så fick vi stanna här. Imorgon blir det en resa till Rautia och kanske litet bygg beroende på vad orken och klockan tillåter.
En effektiv helg är till ända - tack & bock till doktorn för en gedigen insats!
 

Måndag - Onsdag 29-31.10 2007
Måndagen blev en "lat" dag, men det var helt förtjänt efter helgens insatser. Inget att rapportera alltså.

Tisdagen var det tänkt att vi skulle fara och handla drösvis med virke & isolering, men då vi kom till Rautia så berättade de att den nya lån/hyr-släpvagnen inte var registrerad och inte kunde tas i bruk ännu (den gamla blev stulen, hittad i Björneborg och såld till Björneborgspolisen). Vi fick alltså tänka om. Eftersom det var riktigt eländigt och ruggigt väder, så beslöt vi oss för att ta oss an bastun.
Problemet med bastun har varit att den gamla ugnen varit helt slut (genombränd) och jag inte velat köpa en ny eftersom vi ändå ska renovera och man sedan inte vet vilken sort och storlek man vill ha på kaminen efter det. Jag har sökt bland- och haft ut annonser om begagnade bastuugnar, men utan framgång. Vi beslöt alltså att köpa en ny i alla fall. Rautia råkade ha en lämplig Harvia-kamin på specialpris, 140 €, så vi slog till. Sagt och gjort, kaminen in på baksätet och hem.
Vi slängde ut den gamla kaminen och Anna började skrubba bastun medan jag började bråka med att installera den nya ugnen. Det gick inte helt smärtfritt, röret som kom ur skorstenen var exakt samma diameter som röret som kom ur kaminen. Det blev alltså en tur till till Rautia. Det fanns inga lämpliga rör, så jag fick köpa ett halvmeter långt rör och kapa ner det till 6 cm med vinkelslipen. Sedan måsta jag även höja den nya kaminen med en 6-10 cm eftersom den var mindre än den gamla. Då såg det ut såhär:

 
Inte så värst snyggt, men det fick duga.
Sedan var det bara att börja elda. Första timmen, eller så, eldades med fönstret på vid gavel så att målfärgsångorna från den nya kaminen skulle vädras ut. Efter detta stängdes fönstret och bastun eldades i vanlig ordning i kanske en knapp timme till.
Sedan var det bastudags. Och till vår stora glädje var det en mycket skön bastu! Helt suveränt! Härmed utlyser jag alltså bastuinbjudan till alla hugade! Ring en timme före ni kommer så hinner jag elda!

Onsdag var igen en slöare dag. Vi jobbade båda våra riktiga jobb så sent att vi inte ens hann fara och handla byggmaterialet. Det enda jag hann och orkade med var att pyssla litet på mitt projekt med att förstärka stöden runt golvbrunnarna i vindsbadrummet. Det var mer komplicerat än jag hoppats.


Här är en av bitarna jag hamnade snida till för att få brunnen stadig och på rätt plats. De e fan så man blir snickare på köpet! Tur att man lekte med lego som barn och spelade tetris i tonåren!


Det blir verkligen inte snyggt. Dessutom ser det snett och ostadigt ut, men brunnen är stadig som fan -  och rak! Och alla fulheter döljs ju av skiva och kakel sedan.

Den andra golvbrunnen återstår och är på ett ännu besvärligare ställe! Som tur är behöver den dock inte vara lika stadig efter som den kommer under handfatet. Brunnen på bilden ovan är i duschen och måste därför hålla att stå på. Jag återkommer till brunn 2 imorgon.
 

Lördag - Söndag 27-28.10 2007
Lördag blev det retur till övre våningen. Badrumsgolvet stod i tur. Målet var att få battingarna (2x4) som stöder badrumsgolvet sänkta så att de var minst 6 cm från den nuvarande (och blivande) golvytan i resten av våningen. Detta för att badrumsgolvet (harvalauta/plankor, 2 x gipsskiva, golvvärme och kakel) blir ungefär 6 cm totalt.
Jag började med att såga ut badrummets rätta dimensioner ur det nuvarande golvet. Detta ledde till att plankorna hängde i luften - så jag fick lägga till nya stöd så att det skulle bli stadigt:

Snyggt, va?


Så här nöjd blev jag över den insatsen!

Sedan måste jag riva upp 4 plankor tillfälligt för att få de nya battingarna att gå in över och stöda på nästa stora balk. Sedan var det bara att börja testa.
Jag började i hörnet och sänkte den första battingen 7,5 cm. Redan då jag kommit till batting 2 så insåg jag att det inte skulle lyckas, en av de bärande tvärbalkarna kom för högt, och jag var inte så intresserad av att börja ta bort de 2 översta cm längs hela längden på en 3 tum bred och 2,5 meter lång balk. Jag tog alltså en ny utgångs punkt, 6,3 cm under golvhöjd. Detta visade sig funka bättre. Jag hade också i baktanke att luta golvet litet mot golvbrunnarna om det inte blev alltför jobbigt. Det visade sig att jag hade bra flyt och att det gick nästan av sig själv.
Eftersom svärmor var på besök så blev det att avslutad i någotsånär mänsklig tid för att gå ner och äta lyxmiddag!
 
Såhär långt hade jag kommit på lördagskvällen. 4 stöd på plats men ej fastspikade/skruvade. Jag ville inte dra fast något innan jag var säker på att mitt mått skulle hålla hela vägen.

söndagen fortsatte jag och Anna joinade in på den tidiga eftermiddagen efter att hennes mor åkt.
Vi gjorde resten av stöden och kunde nöjt konstatera att nivån höll. Golvet borde alltså bli i linje med det övriga golvet på vinden. Kanske t.o.m. någon mm lägre.

Då stöden var gjorda så hängde jag upp avloppen med reikänauha/patentband, en ny erfarenhet vilket jag inte är så säker på att jag utförde så värst suveränt. Lutningen på ett avloppsrör skall ju vara 1 cm / 1m och det tror jag dock nog att vi fick till. Sedan sågade vi harvalautan/plankorna och slog fast den.
 
Golvet klart för gipsskiva!

Tack vare övergången till vintertid och den relativt tidiga kvällen innan så var klockan inte så värst mycket än, och det kliade fortfarande i fingrarna.
Vi tog oss alltså an badrumstaket.
Även här hängde plankändar i luften, så nya stöd måste byggas:

Stöden på plats.

Det var någon gång ungefär här som vi märkte att jag slarvat bort bettet till skruvborrmaskinen (andra bettet förlorat till sågspånen denna vecka) så vi kunde inte dra fast stöden eller något annat som krävde långa skruvar. Detta satte ju litet stopp för fortsatt byggnation, så vi fortsatte riva istället. Vi rev upp det platta taket hela vägen på tvären samt tog bort den märkliga stödkonstruktions om var runt luckan. Sedan sågade vi till 2x4or och satte dem på plats, men kunde alltså inte dra fast dem.

Ny rivet tak med 2x4or på plats.

Såhär långt kom vi alltså denna helg. Jag är litet i valet och kvalet om vad vi skall fortsätta med nu. Å ena sidan så skulle det vara fint att få badrummet såpass långt att vi kan få hit en rörmokare som på samma gång kan åtgärda läckaget i vessan. Å andra sidan skulle det vara intelligent att ta sig an resten av våningen så att vi får den isolerad och slipper "elda för kråkorna". Å tredje sidan skulle jag vilja få stödkonstruktionerna/pelarna i skick eftersom de inverkar på båda ovan nämnda ingrepp. Jag måste ringa och skynda på ingenjören (som lovade återkomma senast i onsdags!) och se vad han har att säga. Hur som helst så består nästa manöver av att inhandla en ganska rediger drös med byggmaterial, vi är nästan helt utan nu.
 

Måndag-Fredag 22-26.10 2007
Inga uppdateringar på länge eftersom jag packade ner maskinen i måndags och lyckats få den upplockad först nu. Anyway, här kommer sammandrag!

Måndag var rörmokardag (eller halvdag). Vi drog rören i övre badrummet samt satte en mini-skorsten för avlopps- ventilation på taket.
 
Färgglatt värre! Nu är det bara att jobba som fan då, rörmokarna kommer nästa gång då kaklet är på plats!

Muraren var också på plats några timmar och började på ytbehandlingen av spisen.

Inte så snyggt, men det är ju inte färdigt!

Resten av måndagen gick åt till att förbereda vessaväggen för ombygge. Det var ett besvärligt jobb eftersom plankorna från väggen som vätte mot vardagsrummet gick in i den tvärgående väggen och var spikade "inne i väggen". Jag måste alltså få plankorna att spricka på längden och hoppas att de sprack runt spikarna så att jag kunde dra ut bitarna utan att skada väggen.


Tisdagen var murarens sista dag. Jag fotade dock inte spisen eftersom rummet var så kaotiskt. Själv fortsatte jag bearbeta väggen genom att klyva plankor på längden. Jag lappade också taket så att sågspån inte skulle regna ner i nacken på den som sitter på tronen ifall han/hon bränner av det tyngre artilleriet!


Här ser det ut som väggen skulle vara borta, men plankorna är inne i väggen ännu, vilket hindrar skivan från att kunna sättas snyggt.


Onsdag fick vi äntligen resten av "palovillan/spisullen" så vi kunde bygga väggen bakom vessan färdig och börja bygga golv.

 
Vessavägg med brandfast ull (10 € per skiva -> 40 € totalt!!) och sedan med skiva.

Sedan var det dags för golvet. Eftersom det kommer upp 6 vattenledningar och 2 avloppsrör samt att hela rummet är vint och skevt så var det inte så bara. Vi mätte, funderade, mätte och funderade. Sedan sågade vi. Sedan började rumban med att prova, såga, prova, fila, prova, såga etc. etc. Till sist tog undertecknad i milt vredesmod beslutet att såga skivan i två delar för att lättare kunna passa in den. Det var tur eftersom ingen av delarna ändå passade. Den ena var till och med fel mätt och fel sågad. Vi fick alltså såga en ny och justera den andra, men till sist fick vi dem på plats och kunde utmattade inta fosterställning.

Anna drar sista skruvarna i vessagolvet.

Torsdagen väcktes jag kl. 06.45 av Anna som noterat att det rann vatten ur betongen i källartaket! Kl. 06.50 grävde jag sågspån. Det visade sig att en av skarvarna i det gamla kopparöret börjat läcka, antagligen av att vi stött till den då vi byggde golvet. Min gissning är att ungefär 10-15 liter vatten runnit ut under nattens lopp. Som tur är absorberade ju sågspånen en stor del. Men betongen var nog våt (uppenbarligen eftersom det runnit rakt genom). Som tur är betongen bara ~5 cm tjock där. Det blev alltså att gräva bort all sågspån, sätta en hink under droppet och en varmluftsblåsare att torka upp betongen. Eftersom läckan är i en skarv utan gängor, och ingen rörmokare finns att finna i nejden (killarna som vi anlitat hittills är från Lojo, och det känns dumt och svindyrt att ha en typ att köra över en timme per väg för att komma och fixa någonting som ändå ska bort snart) så har vi inte lyckats få stopp på läckan än. Det är hopplöst.

Då jag fått läckan underkontroll så fortsatte jag med vessaväggen.

Här börjar den äntligen vara i skick.
Sedan var det dags att fundera på hur jag skulle koola (regla?) hela schabraket. Ett fult rör i taket fick mig att bestämma mig för att sänka taket med 10 cm till 2.43.


Vissa sänker bilen, vissa sänker kolesterolen, vissa sänker en gammeldansk. Jag sänker vessataket!


Eftersom golvet måste upp och torkas samt eftersom alla rör går i golvet så beslöt jag att gå mot mitt tidigare beslut och inte bygga golvet under väggarna. På så sätt får man vid behov upp golvet utan att slita sönder väggarna. Så värst mycket åtminstone... :oP
 
Vips! koolingarna/reglarna på plats och skivorna upp! Eftersom väggarna är på olika höjd i de olika rummen så blev det litet artisteri i övre kanten!
 
Vessaväggarna inuti. Och det sänkta taket, utan skiva ännu förstås - vi måste fixa de andra två väggarna först och det blir nog inte av förrän 
vi har vinds-badrummet i skick. Man måste ju nog ha ett handfat och en spegel annars kan det hända att omvärlden börjar sky en! :)

Anna kom hem och jag kommenderade henne att skära och sätta upp bergull:
 
Vips! Så var det klart!
Sedan dags för faner/plywoodskivan. Detta för att man skall kunna skruva rakt i väggen utan att börja plugga och hålla på. Tack till Micke för det tipset!!

Vägg med fanér.


Tadaa!! Färdig vägg och öppen spis. Såhär blir det nu tills vidare. Nu då man kan leva här så blir prioriteten övre våningen. Då den är klar blir ytorna i detta rum nästa projekt!

Sedan var det städning på hög nivå, mycket å länge.
Vi möblerade även på torsdag, men blev inte nöjda med resultatet och beslöt oss för att göra om det på fredag.

Fredag är det idag och idag har vi möblerat, plockat upp och fixat så att det skall bli litet hemtrevligare.

Vardagsrummet, kommer att möbleras om sedan då TV:n åker upp på övre våningen.

 
Spisen och kontorshörnan. Kontoret kommer också antagligen att flyttas.

Jag lekte litet med kameran idag också!
Kontorsuppackning
Sladdkoppling
 

Onsdag - Söndag 19-21.10 2007
Onsdag spenderade undertecknad med att musicera i Åbo. Anna packade i Karis.

Torsdag
fortsatte vi packa.

Fredagen var helt galen. Kl. 08.15 ringde rörmokaren och frågade om det passade att han skickade en gubbe och en lärling tills om en timme. Det var alltså bara att rusa till huset. Muraren kom ungefär 9-tiden och rörmokarna en halvtimme efter. Vi började med att konstatera att avloppsröret inte alls kom rakt upp i vessan, det kom upp någonstans under köksgolvet. Detta ledde till att vi fick tänka om. Röret nere i badrummet var det alltså ingen vits att flytta/bygga om, utan det sparar vi tills remonten i källaren. Vi planerade alltså avloppen, vattnet och ventileringen till vessan och vindsbadrummet och de satte igång.

Vessan i planeringsskedet.

Mitt på dagen anlände Isu, Sarah och Johannes som snällt nog kommit för att hjälpa oss flytta in. Det kaos som mötte dem ledde till en smärre chock, men den lade sig dock så småningom. Eftersom muraren nästan var klar för dagen, så satte jag stackarna att ta sig an plankhögen, dvs. att dra ut spik och såga plankorna i bitar, tills muraren blivit klar.
Efter inte alltför länge (tror jag) så var han klar och jag kunde kommendera in flytthjälpen att börja städa. Schysst va?

Eldstaden före rappning.

När rörmokarna hade åkt och avloppen i mittersta våningens vessa var färdigt dragna så blev prioriteten att få igång toaletten, vi skulle ju trots allt övernatta i huset för första gången den natten. Johannes och undertecknad började alltså bygga/koola golv så att vi kunde få in ett provisoriskt golv av fanérskivor och fast vessan i det.
Mitt i allt dök också byggnadsingenjören upp. Jag fick alltså avbryta golvbygget för att fundera med honom. Han verkade som en mycket trevlig och kompetent typ, sin ringa ålder till trots. Han trodde att våra önskemål kunde uppfyllas ganska så långt, men måste givetvis räkna över det och sätta det till pappers innan han var säker på sin sak. Han lovade återkomma så fort han hinner - antagligen i mitten på nästa vecka.
Då han åkt fortsatte golvbyggandet.
Flickorna städade klart (vilket inte var något litet jobb) och åkte för att hämta fredagens enda flyttlass, sängarna, grejerna i "kanahäkki"-förrådet samt andra förnödenheter för att kunna övernatta.
Det tog längre än väntat att få vessagolvet i skick, så flickorna var nästan klara då vessan slutligen blev installerad igen.
Då allt var inburet och sängarna uppställda och bäddade blev det pizza/kebab, öl och sittande av kväll! Mycket trevligt!

   
Det var aningen kyligt, men det berodde dels på att det blev ordentligt mycket kallare på natten samt dels på att dörren varit öppen hela dagen och att det var öppet till vinden som ju för tillfället inte är isolerad. Då öppningen till vinden blockerats, dörren hållits stäng och pannan vridits upp en smula blev det rent av hett.

Lördag var flyttdag. Fyra färder av och an blev det, snabbt och smidigt tack vare den utomordentliga flytthjälpen och lånebilen som Klara fixat! Stort tack till alla!

   
 
Litet kaotiskt, men så här såg det ut på lördag. Allt är ju i princip provisoriskt. Muraren skall rappa eldstaden på måndag och slipa den på tisdag, så vi måste flytta och täcka in möblerna tills dess - därför ingen vits att möblera ordentligt nu. Likaså flyttar vi ju upp bara det blir klart där, så sovrummet är också provisoriskt. på lördag kväll blev det en utsökt och välförtjänt middag på restaurang Knäppen varefter det igen blev sittande av kväll - denna gång med sällskapspelet Cranium som underhållning. Undertecknad var givetvis med i det vinnande laget!

Söndag har varit vilodag - eller nästan åtminstone. Vi har packat upp litet grejer (kläder bl.a.) och överlag försökt få det litet mer "levbart". Samt förberett litet inför rörmokarens avloppsdragning på vinden i morgon. Detta genom att städa och gräva litet sågspån (som omväxling). Vi täckte även in vardagsrumsmöblemanget:

Världens största present.

Tisdag 16.10 2007
Idag var det mycket ringande igen. Brännolja fick jag beställd - den kommer på fredag eller måndag, måste bara komma ihåg att bryta upp låset till tanklocket innan dess. Av ingenjören/planeraren fick jag även bekräftat att han kommer på fredag någon gång - det skall bli intressant.
Jag hade även första kontakt med elektrikern idag. Han hade en massa funderingar, om nycentral, flytt av elmätare etc. etc. Vi beslöt att han kommer i helgen någon gång så kan vi fundera på plats och ställe. Han sade också att vi inte får sätta ett eluttag i badrummet utan bygglov. Detta i kombination med att jag läst att man inte får göra ändringar i bärande konstruktioner eller väggar utan bygglov fick mig att ringa byggnadsinspektören.

Byggnadsinspektören sade att Pojo kommun skiljer sig mycket från t.ex. Esbo och H:fors. Vi snackade i en halvtimme och vad än jag frågade så sa han antingen "Kommer det att ändra på storleken på fastigheten?" eller "Kommer det att ändra på fasaden?". Så länge jag svarade nej, så sade han att man inte behövde några tillstånd - så länge man antingen har ett proffs med sig eller verkligen vet vad man håller på med.
Eftersom murare, rörmokare, och elektriker är proffs, plus att jag får en expert att komma och se på konstruktionen så tycker jag mig kunna konstatera att vi har allt på det torra! Hurra för uteblivet papperskrig!

Nåja, vad har egentligen hänt idag? Jag tog med muraren till byggnadsapoteket för att söka ett spjäll åt eldstaden. Tydligen så passar inte nymodiga spjäll i gamla skorstenar, hålet som måste göras för att de ska rymmas är så stort att det riskerar ras inne i eller runt röret. Muraren menade att bristen på spjäll är ett problem han stöter på hela tiden och att det blir knepigare att hitta dessa gamla spjäll varje gång.
Nåväl, vi kom till apoteket och det visade sig att de hade i stil med 100 stycken. Muraren blev i extas och köpte 10 direkt! Han var också annars väldigt ivrig över stället och diskuterade länge med gänget där om allt möjligt eldstadsrelaterat.

Då vi kom tillbaks till huset hittade vi en ny invånare:

På detta följde en märklig rumba då undertecknad och 2m och 140 kg murare så milt som möjligt försökte få ut den panikslagna nya invånaren. Det lyckades till sist.

Jag fotade litet efter att sotaren åkt för dagen:

Det går alltså framåt.

På kvällen fortsatte vi i övre våningen, rörmokaren vill ju att vi skulle riva upp innertaket över vindsbadrummet. Dels så att vi kunde göra det ordentligt fuktisolerat och dels så att vi kunde göra ett nytt ordentligt, skilt ventilationsrör (något som även byggnadsinspektören poängterade).
Vi gick alltså löst på taket. Det var ett riktigt skitjobb (som alltid med tak) - sågspån, bergull och skräp i ögonen, munnen, näsan, kragen etc. men vi fick det gjort:
 
Nu är vi alltså klara för rörmokaren. Det finns egentligen inte så mycket mer att göra nu innan vi fått rören på plats, strömmen dragen eller ingenjören kommit och berättat vad han tycker och tror. Detta är helt dock helt ok, eftersom vi måste flytta i helgen. Det ger oss några dagar att förbereda det. Vi får en paketbil på fredag. Dessutom kommer Sarah & Isu och hjälper oss i helgen vilket är mycket schysst av dem, med deras hjälp hoppas vi få flyttandet gjort i helgen så vi kan koncentrera oss på att bygga vidare i nästa vecka.
Jag kommer personligen att lämna Anna i sticket en dag eller två - jobb dagtid och litet musicerande kvällstid på gång i Åbo. Det ska bli skönt att få litet annat att tänka på, om än bara för ett litet tag!
Nästa inlägg antagligen i helgen!

Måndag 15.10 2007
Måndag brukar vara vår lediga dag, men nu var vi tvungna att bära "litet" tegelsten så att muraren kan fortsätta på tisdag, Han hade redan börjat på och det ser mycket bra ut. Synnerligen ostädigt men bra!
   
Som sagt oredigt men det verkar kunna bli riktigt bra!

Fredag - Söndag 12-14.10 2007
I helgen har vi burit tegel och byggt vägg. Fredag hjälpte vi vänner att flytta, så Anna han bara en timme till huset men hann ändå ta upp badrumsgolvet. Själv hann jag inte alls till huset på fredag.
På lördagsmorgonen fortsatte Anna riva medan jag åkte och handlade. Vi kunde konstatera att våran lokala varuhandel inte hade reglar (koolingar/ranka) av metall/plåt, så Anna fick lov att åka till kyrkslätt ett varv medan undertecknad förstärkte golvet under den kommande väggen.

   
Bild 1 med förstärkningar (det mörka trät) jag lade till ytterligare en tvärgående balk efter att bilden togs. Bild 2 med nya plankor på förstärkningarna. Bild 3 med golvregeln på plats.
Det var litet ovant att jobba med metall, men efter ett tag så fick man grepp om det.

   
Jesse sågar. Bild 2 & 3 med tre av fyra reglar på plats men inte fastskruvade
 
Slutresultatet. Vi konstaterade att det kommer att bli riktigt bra det här! Som syns är toaletten tillbaka på plats. Det blev en temporär lösning med fanerskiva under.
Imorgon börjar muraren här nere och vi återgår till den övre våningen.

Torsdag 11.10 2007
Fick ny kamera idag. Den är suverän!
Jag fotade gårdagens jobb med vindsgolvet. Den högra bilden är tagen i beckmörker!

 
Som ni ser är det kaos under golvet, men det ska nog säkert ordna sig. Det blir "harva-laudoitus", 2 lager gyproc golvskiva (15 mm) och så kommer golvvärmen (eller rättare sagt golvtorkaren), som bara är ett nät på 3mm, direkt under kaklet. Hela konstruktionen (inkl. kakel) borde bli ca 60 mm tjock, så det är inte så värst långt ner vi måste komma för att få samma golvhöjd som i resten av våningen. Golvet blir plant förutom i duschnischen där vi gör en liten tröskel och "kaato" till golvsilen. Tanken är alltså att man inte klottar med vatten annastans än i duschen, för då måste man skrap in det i duschen :)
Röret som syns på bilden är nedre vessans ventilationsrör, men det kan vi dra om efter som vi kommer att göra ett skilt ventilationsrör för badrumet. Man kan slå ihop dem. De sneda plankorna är där för att skydda ett rör som inte längre är i användning, så dom är det bara att slita bort.

Så till dagens äventyr.
Muraren kom teglet. Jag frågade samtidigt var väggen skall komma, så han skissade med tegelstenar:

 
Jag bar direkt in 400 kg murbruk (ifall det skulle börja regna) men teglet fick stå tills jag fick hjälp. Vi bar sedan med Anna in en stapel (96 stenar) och konstaterade att det inte var en så trevlig uppgift, därför beslöt vi att ta litet i taget. Bara vi har in största delen innan måndag morgon så är det lugnt.

Sedan började vi riva. Då vi rivit bort tapeten och fanerskivan som var under så hittade vi en cool tapet :)

Vi beslöt oss dock för att inte spara den :)

Vi konstaterade snart att toalettstolen måste bort för att vi sku kunna riva ordentligt, så den hamnade i "aulan" :)

Använd den inte alltså om ni kommer på besök och den står där!

Efter ett tag såg det ut såhär:
     
Vi funderade länge på den andra väggen (mittersta bilderna ) men konstaterade ett det inte lönar sig att flytta den. Dels så kan vi bara flytta den 10-15 cm innan dörren kommer emot (se bild 3) och dels så går rören till elementen i övre våningen längs den (se bild 2). För att få väggen snygg så kommer vi dock att ta bort allt utom de lodräta 2'x4':orna. Som det är nu är det tapet, faner, plankor, papper, sågspån/balkar, papper, plankor, faner, tapet, spånskiva och tapet. Litet onödigt tjockt kanske :)

 

Onsdag 10.10 2007
Vad golvkonstruktionen mellan våningarna gäller så kan man glömma allt jag berättat hittills.
Då vi tog bort mattan och plankorna där badrummet i övre våningen skall vara så möttes vi av kaos. De stora balkarna går inte alls hele vägen över utan litet hur som helst. De är av olika storlekar, på olika höjd samt skarvade litet här och där. Jag tror efter en hel del funderande att jag vet hur vi ska bygga badrumsgolvet och väggarna, men skall surfa litet och sova på saken innan jag uttalar mig. Inga foton idag, men imorgon borde vi få en ny kamera (som man kan ta mer än 10 bilder med innan batterierna är slut) så då ska jag fota!
Imorgon tänker jag även ringa kommunen och fråga vem man skall vända sig till om man har frågor om huskonstruktion och dess hållbarhet!

Tisdag 9.10 2007
Idag har det hänt en del igen.
Sotaren kom i morse och konstaterade att skorstenen är i prima skick och att det gick bra att sätta in öppen spis. Bastukaminen däremot är oduglig, han hade på begäran av förra ägaren provat sätta eld i den senast han sotade varvid elden kom rakt upp genom stenarna. Han påpekade även att man gärna kunde ta bort åtminstone den panel som hänger över kaminen innan man börjar elda (fattar inte hur det där huset inte brunnit upp under alla dessa år :) Nu söker vi alltså med ljus och lykta efter en begagnad kamin som man kunde använda ett år eller så. Har som bäst in et bud på huuto.net, så vi får se. Jag vill inte köpa en ny eftersom man inte vet hur det passar med mått och så sen efter bastu-remppan.

Muraren, som var coolast i världen, kunde komma genast då ja ringde å sade att sotaren gett klartecken. Vi kollade och diskuterade och konstaterade att det går riktigt bra att sätta dit en eldstad såsom vi har tänkt. inga grundljutningar eller något behövs. Han hade med sig en mapp med en massa foton på spisar. Jag kunde ju inte själv välja så jag bad honom lämna mappen över natt så vi kunde titta med Anna. Nu tror jag att vi har hittat vad vi vill ha samt bestämt oss för att anlita Mr. Rusanen. Det blir inte direkt billigt, men det blir det inte hur än man försöker. Smått förvånande var att det var ungefär samma pris (någon enstaka hundring dyrare) att få en enkom murad kamin jämfört med att ta en "byggsats" + installation. En original-kamin känns dessutom helt rätt till detta hus.
Han kan börja på måndag och det tar en vecka för honom att mura. Sedan måste kaminen torka & sätta sig i 3 veckor innan man kan elda. Ett smärre problem är att man inte kan ta in teglen på något enkelt sätt. Man kommer inte ens nära med bilen. Så det betyder att han lämpar av teglen i slutet på veckan och så får Anna & Jesse bära in några ton tegel i helgen! Välkommen på talko bara!
Jag ringde även "palotarkastaja" som sade att det var ok att börja mura.

Rörmokaren kom, även han, på besök idag. Han konstaterade att det finns mycket att göra, samt att vi vill göra det i helt fel ordning. Man borde börja nerifrån och gå upp.
Vi lyckades dock komma fram till någon sorts kompromiss. Vi gör en tillfällig avloppsrörslösning i källaren (han skrattade gott åt nuvarande rör) som vi sedan fixar ordentligt i samband med källarremppan. Vi bör dock göra om vessan i mittenvåningen redan nu, annars blir det ohållbart och dyrt med tillfälliga lösningar.
Vi ska alltså nu, så snart som möjligt, riva upp golvet där badrummet skall bli på vinden, riva upp golvet i den nuvarande och blivande vessan, slå ner gamla vessaväggen som skall flyttas och bygga ny vägg. Den nya väggen blir dessutom mycket enklare att bygga innan kaminen är på plats. Man får bygga väggen fast i kaminen om man "koolar" med metall och använder gyproc-skivor. Vi måste dock veta exakt vart kaminen kommer så detta hoppas jag få klämt ur muraren innan helgen!

Sedan till det knepigaste nu just. Stöden för taket. Jag har fotat och ritat en del i dag. Detta är ganska tråkigt och har många stora bilder, så jag beslöt mig för att sätta det på en annan sida. Klicka här.

Söndag 7.10 2007
Helga vilodagen. Eller så inte.
Efter att ha spenderat natten i koma vaknade man med grym muskelvärk och babyhänder. Men skam den som ger sig. Idag skulle som omväxling det skyfflas sågspån. Den lilla ingenjören inuti min hjärna lyckades mellan stressdrömarna i natt klämma in en uppenbarelse om en apparatur som skulle underlätta sågspånstömningen märkbart. Jag började dagen med att bygga denna medan Anna bar ner dörrar till källaren, Sören renoverade tallen och Fru Fredriksson festade på en kotte.
Sedan började sågspåns-rumban igen. Min uppfinning fungerade synnerligen lysande vilket var tur eftersom vi inte annars skulle ha vare sig orkat eller hunnit med alla väggar idag. Det gjorde vi dock! På ynka 7 timmar fick vi ner resterande väggar och den lilla väggstump som stack ut från muren in i det som kommer att bli vår dusch.

Det om det, här kommer bilderna:

  
Vänstra bilden av "sågspånsrummet". Högra av södra hörnet i sovrummet

   
Andra sidan. En utslagen Anna.


Stolpen borta. Även denna var dåligt murad tegelsten. Jag börjar litet förundra mig över hur pass stadigt det här taket är. Det verkar inte vara överhuvudtaget fäst i muren (skorstenen) utan bara ligga på ytterväggarna och de gamla innerväggarna. Jag skulle ju helst riva bort allt av de gamla innerväggarna, men vågar inte. Därför har jag lämnat några lodräta stöd här och där. Iofs så tror jag inte att det är någon fara nu, men sen då och om det blir snö på taket kanske det blir problem. Måste höra mig för med någon som kan beräkna belastning.

    
Brädhopen har som synes även växt sig ganska rejäl. Likaså har det blivit en och annan sopsäck både sågspån och annat skräp. Välkommen på talko!

    
Som avslutning - Hackspetten Sören och Fru Fredriksson och Yours truly med den fantastiska få-sågspån-ur-väggen-ner-i-sopsäcken-mycket-enklare-apparaturen.

Lördag 6.10 2007
Igår blev en litet lugnare dag, det enda vi gjorde i huset var att kasta ut tunnan från övre våningen. Det inte var så bara, försök själv få upp en mutter som dragits åt, hårt,  1955, efter det varit under vatten i 16 år och sedan stått orörd i 36 år. Det slutade med att jag fick ta till järnsågen. Tunnan som var byggd i december 1936 var inte heller någon lättviktare att få ner. Inga bilder från detta spektakel tyvärr. Vi gjorde också en shoppingrunda och handlade också en bunt förnödenheter.

Annat intressant igår var att grannens frus bror var och tittade på våra träd. Tyvärr så fick han konstatera att hans monster-maskin inte skulle ha rum att göra jobbet. Han konstaterade dock att våra träd kunde bli ca 30 kubikmeter virke vilket skulle inbringa ett pris på 1500-2000 eurodollar! En synnerligen välkommen överraskning. Vi hade inte räknat med att få ens en bråkdel av det. Fick även idag offerten av killen som var och kollade i torsdags, men han hade bara räknat med 500 € för virket, så jag ska nog ta in åtminstone en offert till!

Så till dagens bravader.

Vi började med att riva skåp:
  
Anna in action igen!

  
Skåpen gick fort att få ner (inga sågspån), men sedan började det jobbigare jobbet.

Tanken var ju att en del av väggen mot trappan skulle bort, eller åtminstone ner till 160cm höjd - vi kommer att sätta in skjutdörrar av den höjden till klädskåpet som kommer att gå längs hela väggen i detta rum.

  
Det blev alltså att ta till kofoten, skyffla sågspån och sedan ta till motorsågen.
Vi märkte vi att taket i trappan var lägre, så det måste bort. Här gör Anna ett av de värre skitjobben idag. Sågspån i väggen är en sak - i taket är en helt annan. Vi märkte också att en tjockare bjälke gick mellan de tre normala battingarna. Vi funderade länge och väl om vi skulle lämna eller ta bort den. Trappan verkade stöda på den, men den satt knappt fast i taket alls, så vi tog chansen att huset inte skulle rasa om tog bort den och startade motorsågen ännu en gång.
 

Innan jag tog bort den tjocka balken så fick jag äran att göra det första byggandet på huset. Eftersom plankorna hängde lösa och sågspånen höll på att rasa ut, så klämde jag in en batting mellan plankorna och spikade dit den. På bilden ovan ses slutresultatet (tillsvidare) av trappan. En otrolig skillnad från tidigare, rummet öppnar upp på ett helt annat sätt då man kommer upp!

Medan jag rev taket och byggde så gick Anna lös på väggen mellan rummen. Och vips! då jag vände mig om så såg det ut såhär:
  
Första bilden tagen ur trappan och andra ur det andra hörnet på samma sida.

Dagens insatser gjorde att vi faktiskt fick upp förhoppningarna om att det kommer att bli riktigt bra det här. Rummet blev helt annorlunda. Givetvis kommer det ju inte att vara lika öppet då vi smäller upp badrummet, men man märkte att det faktiskt kommer att rymmas ett badrum. Vi kunde också på ett helt annat sätt planera badrummet. Med tejp:
Här ses väggarnas placering samt toalett och handfat (de två sistnämnda "courtesy of yours truly"). Här kommer en skiss av det datoriserade formatet:
Denna skiss dragen helt på fri hand, måtten stämmer antagligen inte ens ditåt, men man ser kanske hur vi har tänkt! De enda som kanske behöver förklaras är "Sågspån". Utrymmet är på ett synnerligen krångligt ställe som skulle vara helvetiskt att hålla rent. Det, i kombination med att ingen av oss känner sådär riktigt starkt för att skyffla och kånka ut 5 kubik spån till, gjorde att vi kom till en dylik lösning. På tisdagen kommer rörmokaren, så vi får hoppas att han inte skjuter ner våra planer helt totalt!

Sedan en liten ritning på hur spisen i nedre våningen kommer att placeras:

Det gråa området under spisen är var jag har förstått att grunden till den på 80-talet utslängda kakelugnen är. Det passar utmärkt. Vilket är tur eftersom en ny grund skulle kosta skjortan och femtio att fixa. Tanken är att vi sedan skall flytta badrumsväggen intill eldstaden vilket skulle göra att vessan skulle som bli nästan en meter större (det gröna området). Hur vi sedan fixar vessan är ett senare problem. Det är en spegel, en stol och ett handfat - hur svårt kan det vara? Dörren bredvid eldstaden skall också göras om. Antagligen blir det bara en bred öppning. Det inte bara öppnar upp utan också gör att värmen sprids bättre!

Man kan lugnt konstatera att man inte är van att kroppsarbeta 9-10 h i sträck med endast en kort lunchpaus. Anna ligger redan utslagen i vad som låter som ett djupt koma och jag skall nu gå och ägna mig åt samma aktivitet som den nyblivna husmorn. Imorgon skall de tre resterande väggarna ner - ett sågspånshelvete utan like alltså! Huj! 
   

Torsdag 4.10 2007
Igår skyfflade vi mer spån och fick ner nivån till det vad vi vill ha i den här delen av rummet för att kunna lägga golv på. Resten av gången bakom muren och sovrummet har fortfarande en halv meter spån för mycket, men det låter vi vara tills vidare.
Igår började vi också, för att få ett bättre grepp om hur badrummet bäst skulle passa in, riva bort väggar runt "byttan" som vi hittade bakom muren. Idag fick vi bort resten.
  
Det var även här byggt bastant något så in i norra Polen, vilket ledde till att jag inte fick bort allt utan att skada innertaket en aning, men det gör ingenting efter som taket i det som blir badrum ändå måste göras om (fuktskydd etc.). Det fina i kråksången var det att den lilla 30 cm breda stump som stack ut från muren och vi räknat med att måste pikas bort, visade sig vara 2 stolpar av dåligt murad tegelsten med berg ull mellan. Dessa staplar var fallfärdiga, så det var bara att plocka bort tegelstenarna. Förhoppningsvis är den andra lilla väggstumpen likadan!
Vi har redan nu en ganska så klar bild av hur den övre våningen inklusive badrummet ska se ut, men i helgen hoppas vi, efter att ha rivit litet till, kunna slå fast det!

Annat intressant idag är att en trädfällarspecialist var och tittade på våra träd, Han konstaterade till vår stor glädje att alla träd, utom kanske ett, faktiskt går att fälla hela. Det trodde vi aldrig, men det är mycket bra eftersom det blir vansinnigt mycket billigare så. Han berättade även att vi kunde göra en "deal" så att de kan ta våra stockar och lägga till de egna stockar som också ska sågas i höst. Han erbjöd även sig att städa bort allt ris och skräp och endast lämna kvar grenar som lämpar sig för ved, vilket även det låter nästan för bra för att vara sant. Men vi ska inte ropa hej ännu förrän vi har fått ett pris på schabraket.

Vi träffade också vår södra granne (och hans 2 hundar) för första gången. Det visade sig vara en trevlig man som inte bara blev överlycklig över att vi ska fälla träden utan som även berättade att hans frus bror äger en sådan där vidunderlig skogsmaskin - processor eller vad dom nu kallas. Han skulle ta kontakt och fråga om det var möjligt för honom att komma och ta ner träden till "grann-pris". Så nu har vi plötsligt två, vad det verkar, mycket bra lägen att få ner träden. Det visade sig också att vår granne säljer olja (han har en Neste-station), så även vår bränn-olja skulle vi börja få till "grann-pris"! Flyt!

Har även idag ringt runt och sökt murare eller andra som kan hjälpa med en öppen spis/kamin/eldstad eller vad dom nu kallas nuförtiden. Fick först inte napp eftersom alla verkar vara helt nerlusade med jobb, men sedan så ringde jag en murarmästare vi namn Rusanen i Lojo (http://www.takkarusanen.fi/). Han berättade att han sjukskrivit sig/tagit ledigt för en operation som inte blivit av och därför nu helt plötsligt inte hade något att göra. Han erbjöd sig därför att mura en ugn åt oss snabbt och billigt. Jag har inte hunnit bilda mig en prisuppfattning ännu, varför jag imorgon skall ut och handla eldstad, men om mästarens pris är ens litet konkurrenskraftigt så kör vi på det. Det känns dessutom rätt att i ett såhär pass gammalt hus på det traditionella sättet mura in en eldstad istället för att beställa en "byggsats". Vi hade tänkt oss något i stil med det här.
I samma veva beställde jag sotaren att nästa tisdag komma och granska och ge lov att börja bygga/mura. Bastun, som inte eldats på 18 år, ska kollas på samma gång. 
Tanken i början var att spara murandet till ett senare skede, men nu då vi har sett hur mycket virke och annat brännbart som kommer då vi river, så känns det dumt att vänta och betala för att föra det till sopstationen. Dessutom så börjar man ju spara på värmekostnaderna direkt. Åså kan man grilla KÖRV! :o) Mer om spisen senare.


Som avslutning en fin bild på hittills utskyfflade sågspån. (35-40 säckar á 200 L)

Tisdag 2.10 2007
Vi började i torsdags ta ner vägg 1 av fyra på vinden. Dom byggde verkligen ordentligt förr i världen. Dubbla väggar av plankor med papper/paff på och sågspån mellan. Sedan ännu till en skiva på plankorna som yta mot rummet. Vi rev så mycket av väggen som möjligt i torsdags men måste sluta då sågspånen skulle ha forsat in i rummet om vi fortsatt riva.
Idag har vi alltså skyfflat sågspån. Och skyfflat sågspån. Och rivit litet. Och skyfflat sågspån.
  
Här ses Anna in action. Sågspån är härliga!

Efter att ha fyllt 12 st säckar á 200 L och 6 st á 150 L (totalt över 3 kubik)
Så såg det ut såhär:

Som syns så finns det bara här x antal kubik kvar - för att inte tala om de andra fyra väggarna!
Målet är att i morgon få denna vägg klar och under helgens lopp ha rivit alla väggarna och fått ut spånen som inte ryms under det nya förlängda golvet.

Onsdag 26.9 2007
Ååålrajt! Så fick vi då äntligen nycklarna och fri tillgång till huset!
Det gav ett ganska så annorlunda intryck då det var tömt. Det ska bli synnerligen trevligt att få sätta tänderna i detta projekt nu!
Det finns 100 saker man vill börja riva i, men det är väl nog bara att hålla sig i skinnet å hålla sig till planen! Vi börjar med vinden.
Vi hittade ett plankgolv under den fula mattan så det började bra! Förhoppningsvis kan vi förlänga det och fixa till det så det blir riktigt snyggt!

Här kommer nu "före"-bilderna:
  
Det norra rummet. Vänstra bilden är i princip det man ser då man kommer upp. Högra ur andra hörnet.

    
Andra rummet. Vänster bilden tagen ur dörren in till blivande sovrummet. De andra två ur de södra hörnen.

    
Bakom väggarna. Denna del av vinden ska alltså fram. Taket ska isoleras och golvplankorna förlängas (om det bara går). På västra sidan (högra bilderna) ska det också skyfflas ett eller annat sågspån.


Intressant fynd! Bakom muren hittade vi en bytta (den va lite svår att fota i mörkret). Det visar sig att man, innan man fick kommunalt vatten 1971, pumpade upp vatten hit ur brunnen på gården. På så sätt hade man åtminstone någon sorts vattentryck. Intressanta saker, men det hjälps int, ut åker den! :)

Nu blir det alltså att börja riva väggar och rita badrum. Förhoppningsvis får vi rörmokaren på visit i nästa vecka så kan han säga litet vad som går och inte går att göra!

Mer senare!

6.9 2007
Jaha, så blev det då en websida i alla fall. Någonstans ska det ju dokumenteras.
Vi köpte alltså ett hus i Stenåker i Karis. Ett frontmanna hus från 1955 i 1,5 våningar+källare med 63 m2 golvyta per plan.
Köpet gjordes den 30 augusti och om allt håller streck så får vi tillträde den 1 oktober. Inom oktober månad är det tänkt att vi ska flytta in.
Här e mera bilder:

Fram (öster) sida


Bak (väster) sida


Norra sidan


Södra sidan


Vy ur potatislandet :)

Nu planeras det alltså för fullt. Mycket av huset är i princip i originalskick, så det finns massor att göra. Det mest akuta är dock ett ordentligt badrum vilket planeras till "vinden". Vi överväger även att renovera wc:n i i mittersta våningen på samma gång - då man en gång lyckas få en rörmokare att komma så lönar det sig att utnyttja det till max.
Nedan finns planlösningarna så som huset ser ut idag. Det ska alltså ritas ett helt nytt badrum till övre våningen och tanken är att wc:n i nedre våningen ska förstoras. (bakre väggen flyttas)



Här e alltså "huvudvåningen" (om man klickar på bilden så får man förstoring)
Vindsvåningen (om man klickar på bilden så får man förstoring)
Vindsvåningen i genomskärning sedd inomhus från norr (om man klickar på bilden så får man förstoring)
De svaga svaga streckade linjerna är väggar och tak idag, men kommer antagligen att rivas så att utrymmet blir större.
Gården (om man klickar på bilden så får man förstoring)
Garage ska det bli, men till det behöver man bygglov och det tar minst 11 veckor men oftast mera, så det ser litet skralt ut med om vi ska hinna med det i höst.
Den gråa zonen är i princip fridlyst. Mot vägarna skall man ha "mycket speciella" skäl för att få bygga nämare än 4 meter. Mot grannarna får man bygga närmare än 4 meter OM de går med på det.
Den gröna rutan (1) är drömplatsen för garaget, men det blir litet tajt! Dessutom så måste garaget byggas i stil med huset om det skall bli en tillbyggnad, så inga element/färdiga lösningar går för sig då. OM inte 1:an lyckas så blir det antagligen enligt modell (2) och då en färdig lösning. Det som harmar med lösning 2 är att den står på bästa sol-plats och ockuperar finast delen av tomten! 1:an står på en del av tomten som inte utnyttjas nästan alls!
[Länk till inläggen från 2008]
[Länk till inläggen från 2009]